eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Van véleménye a feltöltős SIM-ekről?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó rendelet tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amit december 19-ig bárki véleményezhet - mondta Karl Károly, az NMHH hírközlésfelügyeleti főosztályvezetője csütörtökön egy háttérbeszélgetésen Budapesten.

Hozzátette: a tervezet értelmében egy egyéni előfizető legfeljebb 10, üzleti előfizető pedig 50 feltöltős (prepaid) SIM-kártyás szerződést köthet és tarthat fenn egyidejűleg.

Az NMHH a rendeletben szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket is, így például a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

A főosztályvezető felidézte, hogy az Országgyűlés Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire - különösen a terrorizmus elleni fellépésre - tekintettel szigorította a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokat, hogy megelőzze és kiküszöbölje az azokkal történő visszaéléseket. Karl Károly újságírói kérdésre elmondta: jelenleg körülbelül 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, ebből azonban nem mind mobiltelefonra vonatkozik, egy részük pedig valószínűleg alvó (inaktív) szerződés, illetve előfordulhat, hogy több szerződés van egy ügyfél nevén.

A háttérbeszélgetésen a főosztályvezető szintén kommentálta a hálózatsemlegességi kérdésben született NMHH határozatot, amely ellen a Telekom fellebbezett. Mint mondta, a döntés jogerőre emelkedéséig a Telekom egyelőre a meglévő feltételek mellett nyújthatja adatforgalmi szolgáltatását. A hatóság álláspontja szerint a Magyar Telekom az Európai Unió hálózatsemlegességre vonatkozó előírásai ellenére megkülönböztette a TV GO és az HBO GO szolgáltatások elérését az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben és azok használatát nem számította bele az előfizetések adatforgalmába. A csomag adatkeretének kimerülése után pedig az előfizető számára minden internetes tartalmat és szolgáltatást lelassítottak, de az érintett tartalmakkal kivételt tettek - közölték korábban.

Karl Károly megjegyezte, más szolgáltatók ellen is folyik hálózatsemlegességre vonatkozó vizsgálat, döntés viszont már csak jövő év elején várható.

Aranyosné Börcs Janka főigazgató előadásában a hírközlési hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszer, a Hír-Közmű projekt aktualitásairól számolt be, hozzátéve, hogy a teljes rendszer 2018 végére készül el. Ezáltal több mint 100 ezer kilométer nyomvonalhossz, közel egymillió oszlop és mintegy 25 millió objektum egységes nyilvántartása válik lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×