eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Fordulat a Questor-perben

Kizárta a bíróság az egyik szakértőt a Questor-perből elfogultság miatt. A Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: mindez nem befolyásolja az eljárást.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki tárgyalásán kizárta az ügyből a nyomozás során kirendelt, az igazságügyi szakvélemény elkészítésében társszakértőként résztvevő adó-, járulék- és könyvszakértőt - mondta el az InfoRádiónak a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Póta Péter utalt arra, hogy a nyomozó hatóság 2015. július 7-én rendelt ki az ügyben igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértőt. A kirendelt szakértő 2016. szeptember 7-én kérte – a vizsgálat terjedelmére figyelemmel – további igazságügyi szakértő bevonását együttes szakvélemény készítése céljából, amelyet a nyomozó hatóság engedélyezett. A két szakértő közel 50 kötet terjedelmű együttes szakértői véleményt készített, amelyet 2015 októberében bocsátottak a nyomozó hatóság rendelkezésére.

A vádhatóság az ügy tárgyalása során a szakértői vélemény ismertetését indítványozta, a Fővárosi Törvényszék azonban indokoltnak találta a szakértők tárgyaláson történő meghallgatását, ezért a tárgyalásra idézte őket.

A szakértők kihallgatásának megkezdése előtt adat merült fel arra vonatkozóan, hogy a szakvélemény elkészítésében részt vevő egyik szakértő a Kvantál Zrt.-vel, a büntetőeljárásban sértetti pozícióban lévő Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójával jogviszonyban áll. A törvényszék beszerezte a vonatkozó iratokat, amelyek alapján megállapította, hogy az ügyben eljáró szakértő könyvvizsgálóként 2011. december 1. óta valóban megbízásos jogviszonyban áll a sértetti céget képviselő felszámoló társasággal.

A büntetőeljárási törvény meghatározza a szakértő kizárásának objektív és szubjektív okait, amelyek fennállása esetén az eljárásból a szakértőt ki kell zárni. A büntetőeljárási törvény és a szakértőkre vonatkozó jogszabály pedig egyértelművé teszi, hogy a szakértő a büntetőeljárásban a szakértői pozícióján kívül más módon nem lehet érintett, mert ez a szakvéleményének pártatlanságával kapcsolatban aggályokat vethet fel.

A Fővárosi Törvényszék a döntésének meghozatala során kizárólag azt vizsgálta, hogy olyan objektív tények, amelyek alapján a szakértői vélemény pártatlanságába vetett bizalom megkérdőjelezhető, fennállnak-e.

A bíróság álláspontja szerint a Quaestor Pénzügyi Zrt. mint sértett és a szakértő között a szakértői vélemény elkészítésének időpontjában és a jelenleg is fennálló jogviszony miatt a személyével kapcsolatban felmerült objektív tények és körülmények alapján a szakértőt a büntetőeljárásból kizárta. A végzés nem jogerős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a  magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók
Itt a kezdő!

Megérkezett a magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók

Bő másfél órával a 15 órakor kezdődő mérkőzés előtt megérkezett a magyar válogatott a kölni stadionba. Vonulnak a szurkolók a központból a stadion felé.

Most Ukrajnának is jól jönne, ha jönne a gáz az orosz-ukrán vezetéken

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán az EU egy sor szankciót hozott Moszkvával szemben, de nem tiltotta meg a földgázexportot, amit néhány ország ki is használ. Az év végén azonban lejár az Ukrajnán keresztül haladó tranzitot szabályozó szerződés, de európai illetékesek arról tárgyalnak, hogyan lehetne fenntartani a szállításokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×