eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Még idén vitázhatnak az óraátállításról

Több nem várt kellemetlenséget is okozhatna az óraátállítás eltörlése – mutatott rá a Fidesz frakcióvezetője, ám elismerte, hogy a lakosság jelentős része nem szívesen állítja át évente kétszer óráját.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden csupán arra bólintott rá, hogy az óraátállítás megszüntetésével kapcsolatos jobbikos javaslat szerepelhessen a parlament napirendjén, nem magára az előterjesztésre – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint a magyarok egy jelentős része nem ért egyet az óraátállítással.

Hasonlóan látta a javaslat egyik beterjesztője, a jobbikos Kepli Lajos is.

„Az óraátállításnak sokkal több olyan hátránya van az emberek közérzetében, egészségi helyzetében és egyébként a gazdasági életben is, ami indokolttá tenné, hogy elgondolkodjunk ennek a megszüntetésén” - fejtette ki.

Azonban Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Purebl György korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy az egészséges szervezetet nem viseli meg hosszú távon az óraátállítás, a betegekét azonban annál inkább.

Az áramelosztó Mavir szóvivője, Berczelly Réka szerint Magyarország évente 100-120 ezer MWh villamosenergiát takarít meg az óraátállítással, ez egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztása.

A jobbik előterjesztése úgy törölné el az évente kétszeri óraátállítást, hogy nem a normál, hanem a Magyarországon 36 éve alkalmazott nyári időszámítást tartaná egész évben. Így míg nyáron Ausztriával, télen Romániával lenne Magyarország azonos időzónában, tehát mindennek az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók mellett feltehetőleg a nemzetközi menetrendekre, illetve az informatikai rendszerekre is volna hatása. Erre Kósa Lajos is felhívta a figyelmet: ez azt jelenti, hogy Magyarország legalább fél évre kilép abból az időzónából, ahová most esik.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kérdésünkre részint ezért gondolta úgy, hogy egy ilyen döntést a Magyar Tudományos Akadémia alapos hatásvizsgálatának kellene megelőznie.

A következő két hétben a kérdés még nem szerepel a Ház napirendjén, ám az Országgyűlés még idén megkezdheti vitáját.

2011-ben egyébként a jobbikos javaslathoz hasonlóan szüntette meg az óraátállítást Oroszország, egész évben tartva az addigi nyári időszámítást. Hasonlóan járt el nem sokkal később Fehéroroszország és Ukrajna is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×