INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

időjárás

hideg

tartós

Sarkvidéki hideg zúdul Magyarországra

InfoRádió

A tartós hideg oka: Rex-típusú blocking.

A Skandináv-félszigetre "nagy nyomás nehezedik" - legalábbis a fizikai állapothatározó tekintetében. Az ott megerősödött anticiklonban ugyanis rendkívül magas a légnyomás; Oslóban kedden délben 1047 hPa-t mértek.

Az ilyen - rendszerint télen Szibériában előforduló - stabil légköri képződmény tartósan képes blokkolni nagy területek nyugat-keleti áramlását. Az anticiklont az északi féltekén az óramutató járásával megegyező irányban járja körbe a levegő, ebből pedig az következik, hogy több ezer km-es távolságból, egészen a 75-80. szélességi fok környékéről jut le a Kárpát-medencéig a sarkvidéki hideg.

Útját viharos szél és csapadék is kíséri. Ha a magaslégköri térképekre feltüntetjük a legerősebben áramló levegő útját, akkor a Skandináv-félsziget északi részéről elindulva Moszkva felé, majd az Alpokig visszakanyarodva ismét a Fekete-tengerig húznánk végig az ujjunkat. Ez a nagyjából fordított S betűre hajazó légköri formáció egy igen stabilan és tartósan fennálló képződmény a mérsékelt éghajlati övezetben; ezt a meteorológiai szakzsargon Rex-típusú blockingnak hívja.

Az előbbi mondatból pedig az is következik, hogy az évszakos átlagnál jóval hűvösebb idő hosszú ideig fennáll majd a Kárpát-medencében.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018