eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sarkvidéki hideg zúdul Magyarországra

A tartós hideg oka: Rex-típusú blocking.

A Skandináv-félszigetre "nagy nyomás nehezedik" - legalábbis a fizikai állapothatározó tekintetében. Az ott megerősödött anticiklonban ugyanis rendkívül magas a légnyomás; Oslóban kedden délben 1047 hPa-t mértek.

Az ilyen - rendszerint télen Szibériában előforduló - stabil légköri képződmény tartósan képes blokkolni nagy területek nyugat-keleti áramlását. Az anticiklont az északi féltekén az óramutató járásával megegyező irányban járja körbe a levegő, ebből pedig az következik, hogy több ezer km-es távolságból, egészen a 75-80. szélességi fok környékéről jut le a Kárpát-medencéig a sarkvidéki hideg.

Útját viharos szél és csapadék is kíséri. Ha a magaslégköri térképekre feltüntetjük a legerősebben áramló levegő útját, akkor a Skandináv-félsziget északi részéről elindulva Moszkva felé, majd az Alpokig visszakanyarodva ismét a Fekete-tengerig húznánk végig az ujjunkat. Ez a nagyjából fordított S betűre hajazó légköri formáció egy igen stabilan és tartósan fennálló képződmény a mérsékelt éghajlati övezetben; ezt a meteorológiai szakzsargon Rex-típusú blockingnak hívja.

Az előbbi mondatból pedig az is következik, hogy az évszakos átlagnál jóval hűvösebb idő hosszú ideig fennáll majd a Kárpát-medencében.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×