eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Akciótervet dolgoz ki a kormány a gazdaság versenyképességének javítására - a nap hírei

A vasárnapi kvótareferendum érzelmi jelentőségéről beszélt miniszterelnök. Kiadta a Paks II Projekt környezetvédelmi engedélyét a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A miniszterelnök szerint inkább érzelmi jelentősége van annak, hogy érvényes lesz-e a vasárnapi kvótareferendum. Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott interjúban úgy fogalmazott: azok, akik nem mennek el, rábízzák a döntést a többiekre. Hozzátette: a részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok. A kormányfő bejelentette: a kormány már tárgyal arról, hogy önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítson fel.

Jogszabálysértőnek találta a kormány külhoni magyaroknak küldött kampánylevelét a Kúria. A bíróság döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát. A testülethez egy magánszemély fordult kifogással, sérelmezve, hogy a kormány a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak is küldött népszavazási levelet. A bíróság eltiltotta a kabinetet, mint a népszavazás szervezőjét a további jogszabálysértéstől. A Kúria végzése jogerős.

Akciótervet dolgoz ki a kormány a következő hónapokban a magyar gazdaság versenyképességének javításáért. A kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra hívta fel a figyelmet: a Világgazdasági Fórum friss felmérése szerint Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán. Lázár János azt is közölte: az adatok alapján így az ország jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága, az Európai Unión belül pedig a 25. Mint mondta: át kell tekinteni és fel kell tárni, mi a versenyképesség romlásának oka.

Kiadta a Paks II Projekt környezetvédelmi engedélyét a Baranya Megyei Kormányhivatal - közölte a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila az InfoRádiónak azt mondta: a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, hogy a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi elvárásait. A szakember mérföldkőnek nevezte az engedély kiadását, amelyről két éve zajlott az egyeztetés. Hozzátette: a következő fontos lépés a telephelyengedély október végi benyújtása. Úgy vélte: az Európai Bizottság végleges jóváhagyását heteken belül megkaphatja Magyarország.

Szombaton életbe lép az új jövedékiadó-szabályozás, emiatt 6 forint 35 fillérrel drágul a benzin és 12 forint 70 fillérrel a gázolaj. A júniusban elfogadott törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Emelkedik a közteher mértéke, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed. Ha a nyersanyag világpiaci ára 50 dollár fölé emelkedik, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Az árak eszerint negyedévente módosulhatnak. Az október 1-i emeléssel a benzin átlagára 340 forintra, a dízelé 346 forintra nő.

Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagyot nevezte ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság élére a belügyminiszter. Pintér Sándor az eddigi főigazgató Tollár Tibor megbízását idő előtt visszavonta. A most kinevezett Góra Zoltán eddig főigazgató-helyettesi pozíciót töltött be. Elődje a Belügyminisztériumban folytatja a pályafutását. A váltást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állománygyűlésén jelentették be.

Róma visszavonja a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát. Így Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben. Az olasz főváros városi tanácsa a főpolgármester mellé állt, Virginia Raggi múlt szerdán jelentette be, hogy nem támogatja a pályázatot a 2024-es nyári játékok lebonyolítására. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×