eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kvótareferendum: este tíz körül már okosabbak leszünk

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint az október 2-ai népszavazás napján este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a leadott szavazatok feldolgozottsága.

Pálffy Ilona azt mondta: az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor, ezért lassulni fog az eredmények megállapítása, mégis arra számít, hogy este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a feldolgozottság állása.

Hozzátette, ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.

Közölte: hétfőn 8 275 145 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, de ez a szám még a halálesetek miatt biztosan változni fog. A népszavazás érvényességéhez az kell, hogy a névjegyzék zárásakor, szeptember 30-án a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint fele érvényesen szavazzon.

Megjegyezte, a névjegyzéket pénteken 16 órakor zárják le és még aznap ki is nyomtatják a helyi választási irodák.

Az NVI elnöke elmondta azt is, szombaton lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, összesen több mint 11 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A legtöbben Londonban szavaznának, 1327-en, Münchenben pedig 761-en adnák le voksukat. A 105 külképviseletre a napokban juttatják el a szavazólapokat és a szükséges iratokat.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy az átjelentkezéssel szavazás határideje most pénteken, szeptember 30-án jár le; 37 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának október 2-án.

Szólt arról is, hogy a népszavazás kezdeményezője és a frakcióval rendelkező pártok egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be, ahogyan nem jelezték azt sem, hogy megfigyelőt küldenének a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak hétfőn megkezdődött ellenőrzésére.

A szavazatszámláló bizottságokba a frakciók 18 150 delegáltat jelentettek be, az NVI elnöke szerint ez nagyon kevés. Szerették volna, ha több delegáltat bejelentenek, mert így a pártok ellenőrizhették volna a választott szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkáját - tette hozzá.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×