INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

kutatás

fejlesztés

tudomány

nkfi

pálinkás józsef

fiatal

innováció

Építeni kell a briliáns elméjű magyar fiatalokra!

Infostart

Folyamatos párbeszéddel, több forrással és egyértelmű célokkal lehetne tovább javítani a hazai tudományos és innovációs potenciált - javasolják a hazai rendszert áttekintő uniós szakértők.

Nagyon sok lehetőséget lát a magyarországi kutatás-fejlesztés területén az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának vezetője. Robert Jan Smiths a hazai rendszert elemző jelentés bemutatásakor egyebek közt a hagyományokat, a múltbeli sikereket, kiemelkedő tudományos eredményeket, illetve a briliáns elméjű magyar fiatalokat említette.

„Nagyszerű tehát a kiindulási helyzet, ráadásul a kormány kifejezett törekvése a tudásgazdaság fejlesztése. Nagy hatással volt rám, amit elmúlt években láttam, a tudásgazdaság fejlesztésére tett intézkedések, irányelvek és stratégiák” - mondta Robert Jan Smiths.

A hazai rendszert áttekintő szakértői csoport vezetője, Mark Ferguson arról beszélt, a jelentés és a megfogalmazott ajánlások, a kutatási és innovációs rendszer több mint ötven meghatározó szereplőjével folytatott konzultációkon alapul.

„Az irány jó, számottevő haladást sikerült már eddig is elérni, ugyanakkor még több reformra van szükség" – mondta Mark Ferguson.

A szakértők egyebek közt a kutatási és innovációs források növelését javasolják, illetve a projektek értékelési és finanszírozási mechanizmusának áttekintését, a nemzetközi sztenderdek erősítését. Hatékonyabb, strukturált és folyamatos párbeszédet javasolnak a hivatal és a tágabb tudományos és innovációs közösség között, intenzívebb együttműködést a tudomány és a vállalkozások között.

Az innovációs bázis kiszélesítését ajánlják, amely most néhány meghatározó vállalatra koncentrálódik, illetve azt javasolják, hogy párbeszéd során jöjjön létre közös stratégiai vízió.

Mark Ferguson a feladatok között említette, hogy vonzóbbá tegyék a kutatói karrierlehetőséget és munkafeltételeket. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs hivatal elnöke arról beszélt, a vizsgálat megállapításai több területen is megerősítik eddigi elképzeléseit.

Pálinkás József azt mondta, az ajánlások közül, amelyek segítenek összefogni és még hatékonyabbá tenni a munkát, jó néhányat már felhasználtak.

Kapcsolódó hang

Építeni kell a briliáns elméjű magyar fiatalokra
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018