eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bezár több budapesti uszoda – de még nem lehet tudni, mikor

Több uszoda is bezárhat a közeljövőben Budapesten. Az InfoRádió úgy tudja, a Császár-Komjádi Uszoda rekonstrukciója hamarosan elkezdődik, a Hajós Alfréd Sportuszodát szintén a következő hónapokban újítják fel. A munkálatok pontos dátumát továbbra sem tudni.

A felújítási munkálatokról az InfoRádió korábban rendszeresen beszámolt. Többször kerestük a fenntartó Nemzeti Sportközpontokat (NSK), amelytől leginkább a létesítmények rekonstrukciójának részleteit kérdeztük.

Az NSK bár interjút nem tudott biztosítani, de pár nap után közleményben számolt be a beruházások állapotáról. Szerettük volna megtudni a munkálatok és a létesítmények bezárásának pontos időpontját, az uszodahasználat részleteit, de az NSK a múlt héten a korábbi közlését erősítette csak meg, amely szerint a Császár-Komjádi Uszoda rekonstrukciójához a kivitelező kiválasztása még mindig folyamatban van, a munkakezdés pontos dátuma a közbeszerzési eljárás lezárását követően válik véglegessé. Számításaik szerint még idén ősszel elindulhatnak a munkálatok.

Fürjes Balázs a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, várhatóan október és május között végzik el a Komjádi rekonstrukcióját.

„Jó alaposan, kívül-belül: a belső medencéket, az öltözőket, a technikai létesítményeket, a gépészetet, és a külső medencetereket is felújítjuk. Erre október és május között sor fog kerülni a Komjádi esetében” - mondta Fürjes Balázs.

Az elmúlt hetekben a kivitelező Market Építő Zrt. közölte, hogy két-három hónappal a tervezett határidő előtt elkészülhet a Dagály Úszóaréna. Ezt megerősítette Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

„Talán ma már kijelenthető, hogy hónapokkal az eredeti határidő előtt be tudjuk fejezni, és a tavasz beállta előtt át tudjuk adni az uszodát" - mondta az Arénában.

Az NSK közölte, hogy a Hajós Alfréd Sportuszoda felújítása szintén ütemezetten valósul meg, a munkakezdés pontos dátuma a közbeszerzési eljárás lezárását követően válik véglegessé.

Az NSK hozzátette: figyelembe véve a vizes világbajnokság júliusi kezdését, a sportolók felkészülését, a tervek szerint a külső medencéket 2017 januárjától, a belső medencéket várhatóan jövő év áprilisától újítják fel, a munkálatok néhány hónapig tarthatnak. A medencék felújítása mellett megújul a teljes vízellátórendszer és a belső terek szellőzése, valamint a régi, elavult öltözők is komfortosabbak lesznek.

A Margitszigeten nemcsak a Hajós Alfréd Uszoda felújítása, hanem az ott zajló csatornázási munkálatok is gondokat okoznak. Kemény Dénes, a magyar vízilabda szövetség elnöke szerint a felújítások komoly problémát okoznak majd az egyesületek életében.

Az NSK-tól azt is megkérdeztük, hogy miért nem tájékoztatják teljes körűen az érintett sportszervezeteteket. Azt válaszolták, hogy a Magyar Úszó Szövetséggel és a Magyar Vízilabda Szövetséggel jelenleg is egyeztetnek.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a várható bezárások miatt már most nagy a feszültség az úszók és az edzők körében.

„Jó, hogy bezárják és gyönyörű lesz a létesítmény, de nekünk helyt kell tudni állnunk a júliusi világbajnokságon. Ehhez pontosan kellene tudnunk, hogy mikor zárják be az uszodát, mert egyelőre csak annyit közöltek, hogy várhatóan októberben" - fejtette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy az egészséges nemzet érdekében megfelelő létesítményekre van szükség.

„Nekünk jó létesítményeket kell készítenünk, kulturált körülményeket kell létrehoznunk” - fogalmazott a miniszterelnök.

A közeljövőben azonban a fővárosban jelentősen korlátozódnak az úszni vágyók választási lehetőségei. A Tüskecsarnokban található uszodát már átadták, de a létesítmény többször is zárva volt az elmúlt időszakban, így a fővárosiak azt is csak korlátozottan érhetik el, ráadásul jelentősen kiesik a Margitsziget vonzáskörzetéből.

Az NSK korábban jelezte: dolgoznak azon is, hogy a felújítás alatti pótlólagos létesítményhasználat minden érintett számára kedvező legyen, a medencék elérhetőségéről és a felújítások pontos ütemezésről a tájékoztatják a versenyzőket és a lakosságot.

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketingigazgatója kiemelte, hogy a fővárosi fürdők és strandok képesek újabb vendégek fogadására, ha egyes budapesti létesítmények felújítás miatt zárva lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×