eur:
392.7
usd:
362.07
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Fokozzák a reptéri ellenőrzést

Az isztambuli merényletek miatt soron kívül biztonsági ellenőrzés lesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A következő években pedig a Budapest Airport is erősíti a biztonságot.

A Légiközlekedés Védelmi Bizottság szerdai ülésének napirendjét kiegészítették az isztambuli Kemal Atatürk Repülőtéren végrehajtott terrortámadás utáni helyzet elemzésével. Ezt követően Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, továbbra is biztosítani akarják az utasok és a repülőtér biztonságát.

Valamennyi érintett szerv bevonásával a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren soron kívül biztonsági protokoll ellenőrzést hajtunk végre. A Légiközlekedés Védelmi Bizottság ezzel kapcsolatban megfogalmazta észrevételeit, javaslatait annak érdekében, hogy az utasok és a repülőtér biztonsága a továbbiakban is teljes mértékben biztosított legyen.”

Török Zoltán dandártábornok megemlítette, hogy az Európai Bizottság 2013-as ellenőrzése alátámasztotta, hogy a ferihegyi repülőtér biztonsága minden uniós normának megfelel. Hogy ezt fenntartsák, heti rendszerességgel végeznek ellenőrzéseket, auditokat, ahol a biztonsági rendszereket tesztelik, hogy megfelelnek-e az európai uniós normáknak, valamint az objektív biztonsági követelményeknek. Az ellenőrzés valamennyi rendszerre kiterjed, a beléptetésre, a szűrésre és az utasbiztonsági rendszerekre is.

A repülőtéri rendőri igazgatóság vezetője kifejtette, az elmúlt időszak merényletek miatt szigorították a biztonsági szűrési rendszert. Az utasokat a megérkezéstől a távozásig fokozottan figyelik és profilalkotással szűrik ki azokat, akik valamilyen veszélyforrást jelentenek. Fokozottan figyelnek továbbá az elhagyott csomagokra is.

Mindeközben a Budapest Airport arról tájékoztatott, hogy több milliárd forintos biztonsági beruházás is várható a következő években a repülőtéren. Valamennyi biztonsági kaput ellátják a legkorszerűbb technológia alapján megépített testszkennerekkel.

Az isztambuli nemzetközi repülőtéren öngyilkos támadásokat hajtottak végre, amelyekben 41-en haltak meg és több mint kétszázan sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×