eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fokozzák a reptéri ellenőrzést

Az isztambuli merényletek miatt soron kívül biztonsági ellenőrzés lesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A következő években pedig a Budapest Airport is erősíti a biztonságot.

A Légiközlekedés Védelmi Bizottság szerdai ülésének napirendjét kiegészítették az isztambuli Kemal Atatürk Repülőtéren végrehajtott terrortámadás utáni helyzet elemzésével. Ezt követően Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, továbbra is biztosítani akarják az utasok és a repülőtér biztonságát.

Valamennyi érintett szerv bevonásával a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren soron kívül biztonsági protokoll ellenőrzést hajtunk végre. A Légiközlekedés Védelmi Bizottság ezzel kapcsolatban megfogalmazta észrevételeit, javaslatait annak érdekében, hogy az utasok és a repülőtér biztonsága a továbbiakban is teljes mértékben biztosított legyen.”

Török Zoltán dandártábornok megemlítette, hogy az Európai Bizottság 2013-as ellenőrzése alátámasztotta, hogy a ferihegyi repülőtér biztonsága minden uniós normának megfelel. Hogy ezt fenntartsák, heti rendszerességgel végeznek ellenőrzéseket, auditokat, ahol a biztonsági rendszereket tesztelik, hogy megfelelnek-e az európai uniós normáknak, valamint az objektív biztonsági követelményeknek. Az ellenőrzés valamennyi rendszerre kiterjed, a beléptetésre, a szűrésre és az utasbiztonsági rendszerekre is.

A repülőtéri rendőri igazgatóság vezetője kifejtette, az elmúlt időszak merényletek miatt szigorították a biztonsági szűrési rendszert. Az utasokat a megérkezéstől a távozásig fokozottan figyelik és profilalkotással szűrik ki azokat, akik valamilyen veszélyforrást jelentenek. Fokozottan figyelnek továbbá az elhagyott csomagokra is.

Mindeközben a Budapest Airport arról tájékoztatott, hogy több milliárd forintos biztonsági beruházás is várható a következő években a repülőtéren. Valamennyi biztonsági kaput ellátják a legkorszerűbb technológia alapján megépített testszkennerekkel.

Az isztambuli nemzetközi repülőtéren öngyilkos támadásokat hajtottak végre, amelyekben 41-en haltak meg és több mint kétszázan sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×