eur:
394.37
usd:
370.04
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Költségvetési kiigazítást vár Magyarországtól az Európai Bizottság - a nap hírei

Jövőre nőhetnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények a parlament jóváhagyása esetén. Az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra költségvetési támogatását növelné a Magyar Szocialista Párt.

A többi között költségvetési kiigazítást vár Magyarországtól gazdaságpolitikai jelentésében az Európai Bizottság. A testület három területen fogalmaz meg ajánlásokat. Brüsszel a középtávú költségvetési cél eléréséért szeretné a költségvetési módosítást Budapesttől. A testület emellett az ágazati különadók további csökkentését, a korrupcióellenes küzdelem fokozását várja.

Jövőre nőhetnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények a parlament jóváhagyása esetén - mondta a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter szerint erre azért van szükség, mert egyes térségekben jelentős munkaerőhiány alakult ki. Az államtitkár hangsúlyozta: a 2017-es adócsomagban több, a munkaerő-mobilitást ösztönző, a munkába járás terheit csökkentő kedvezmény van.

Az igazságügyi miniszter szerint növelheti a hitelezést és így a magyar bankszektor versenyképességét az önálló zálogjog ismételt bevezetése a polgári törvénykönyvben. Az ellenzéki pártok bírálják a javaslatot. Trócsányi László hangsúlyozta: az intézmény újbóli alkalmazása elősegítheti a jelzáloglevél-hitelpiac növekedését is, a lakosság számára pedig alacsonyabb kamatokat tehet lehetővé.

Továbbra sem tartja működőképesnek a kötelező betelepítésről szóló uniós elképzeléseket az LMP társelnök- frakcióvezetője. Schiffer András az InfoRádió Aréna műsorában a magyar kormány népszavazási kezdeményezését figyelemelterelésnek, csak kampányfogásnak tartja.

Az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra költségvetési támogatását növelné a Magyar Szocialista Párt. Szabó Sándor országgyűlési képviselő megjegyezte: a párt nem növelné a költségvetés tervezett hiányát. A Fidesz frakció válaszában azt hangsúlyozta: a szocialisták csak elvették a pénzt a családoktól, az oktatástól, az egészségügytől.

Soron kívül bírálja el a vitatott hitelezői igényeket a bíróság a Quaestor felszámolási eljárásában. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a felszámoló beterjesztette a bíróságnak azokat a hitelezői igényeket, amelyeknél bírósági határozat alapján történhet meg a kárrendezés.

Iratokat foglaltak le pénzügyi nyomozók a Liga szakszervezetek irodaházánál - közölte a NAV bűnügyi sajtóirodája. Korábbi sajtóinformáció szerint a Liga szakszervezetek 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást kapott, a gyanús pénzmozgások miatt tett valaki feljelentést. A Liga tájékoztatása szerint a hatósági ellenőrzés vélhetően egy korábban kezdeményezett nyomozással kapcsolatos.

Emeli 9-9 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol. A lépéssel a benzin átlagára 341, a gázolajé 336 forintra nő.

Lassan halad a menedékkérők Európai Unión belüli áttelepítése. Több tagországba eddig egyetlen embert sem helyeztek át az erre szolgáló mechanizmus keretében - közölte az Európai Bizottság. Közben európai szociáldemokrata politikusok új menekültelosztási módszert javasolnak. Az elképzelés szerint az önkormányzatok önkéntes alapon közvetlenül az Európai Bizottságnál pályázhatnának pénzért, amelyet menekültek elhelyezésére, ellátására fordíthatnának.

Újabb lépést tesz az uniós jogállamisági mechanizmusban az Európai Bizottság, ha hétfőig nincs jelentős előrelépés a lengyelországi alkotmánybírósági válság megoldásában. A testület közölte: következő lépésként Brüsszel már maga adhat ki ajánlást a kifogásolt probléma megoldására.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×