eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Volt is sztrájk, meg nem is

Az InfoRádió tudósítói ellentmondásos hangulatról számoltak be a mai pedagógussztrájkot követően.

Reggel 8 és 10 óra között országszerte több iskolában sztrájkoltak a tanárok. Sok budapesti és vidéki intézmény azonban az április 20-ra hirdetett, egésznapos akcióra készül.

A PDSZ elnöke az InfoRádióban korábban azt mondta, jogszerű a figyelmeztető sztrájk és a KLIK kérésének megfelelően minden iskola nyitva tart.

Az InfoRádió tudósítói több fővárosi és egy győri iskolából jelentkeztek be.

Az ország egyik legnépszerűbb intézménye, a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium teljes üzemben működött. 8 óra után nem sokkal futottak, illetve rollereztek be az utolsó diákok. A tanároktól azt tudta meg az InfoRádió, hogy tanárok és diákok kisebb része az iskola nagytermében gyűlik össze és filmvetítéssel tölti a kétórás időszakot, majd folytatódik az oktatás.

Az 1. és 2. kerületi iskolák környékén is úgy tűnt, minden a megszokott rendben zajlott, a gyerekek autókból ugrottak ki vagy nagy táskákkal baktattak az iskolába. Volt olyan iskola, ahol két ember állt és várt. A Törökvészi úti iskolánál egy ember a kabátján sálként egy kockás inget viselt.

Az, hogy történik valami, szinte biztos – fogalmazott az InfoRádió tudósítója, de nem vonultak úgy ki az iskola elé, mint a legutóbbi alkalommal tették. Néhány szülő elmondta, praktikus tanácsokkal látták el a gyerekeiket, mit tegyenek, ha nem lenne tanítás.

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt nem sztrájkolt senki, ennek az is oka, hogy ma és holnap ott tartják a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjét, így fel sem merült munkabeszüntetés lehetősége. Jövő hét szerdán viszont lesznek, akik sztrájkoknak majd, előzetesen a hetvenfős tanári kar negyede jelezte, hogy részt venne a demonstrációban. Úgy tudják, hogy a többi megyei intézmény sem csatlakozott a mai demonstrációhoz, ők is inkább a jövő heti egésznapos akciót helyezik a középpontba.

A Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium igazgatója 7 óra után nem sokkal azt mondta, lesz sztrájk, részlegesen tanítani is fognak, de megoldják, hogy aki szeretne, demonstrálhasson. Diákok érkeztek feketében, azt mondták, szimpatizálnak a tanárokkal, nem készültek lazításra, még dolgozatot is fognak írni. Olyan diák is volt, aki semmit nem tudott a sztrájkról.

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Gimnázium egyik tanára is azt mondta, sztrájkolnak, és megmutatta azokat a virágokat, amelyeket a március végi polgári engedetlenségi akció keretében ültettek.

A budapesti Városmajor Gimnáziumba is feketeruhás, a tanárokkal szimpatizáló diákok érkeztek, megtartják a figyelmeztető sztrájkot, majd a tanórákat is. Néhány késve érkezett diák azt mondta, biztosan tudják, bizonyos tanárok fognak sztrájkolni. 8 óra után megkezdődött a tornaóra, diákok futottak és előkerült a kosárlabda is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×