INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Népszavazási kezdeményezés Nagykőrösön

InfoRádió / MTI
Két kérdésben kezdeményezett helyi népszavazást Nagykőrös polgármestere, illetve képviselő-testülete, az egyik a Pest megyei település Bács-Kiskun megyéhez csatlakozása. Az aláírásokkal ellátott dokumentumot csütörtökön adták át a helyi választási iroda vezetőjének.

Czira Szabolcs (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a majdani népszavazáson két kérdést tennének fel a helyi választóknak. Az első így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös városban a szennyvízelvezetéshez kapcsolódó önrésztámogatás az érdekelteket illesse meg?"

Hozzátette: azért kérdeznék meg erről a témáról a lakosságot, hogy egyértelmű legyen, az önkormányzatot vagy a víziközmű-társulat érintett tagjait (több mint ötezer háztartást) illeti meg a több száz milliós összeg.

A másik kérdés egy régi óhajt fogalmaz meg, szerintük ugyanis Nagykőrös több szempontból is jobban boldogulna, ha kiválva Pest megyéből és a szomszédos Bács-Kiskunhoz tartozna. A kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon?"

Czira Szabolcs korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz tartozásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá, a változással a munkahelyteremtés és a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös.

A polgármester kiemelte, a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

Erről a kérdésről egyszer már volt népszavazás, 2013-ban , de a referendum az alacsony, 32 százalékos részvétel miatt eredménytelenül zárult. Akkor egyébként a voksolók 89 százaléka támogatta a megyeváltást.

Czira Szabolcs közölte, a kezdeményezők bíznak abban, hogy az újabb népszavazáson sokkal többen jelennek majd meg.

A címlapról ajánljuk