INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Kövér László hozza létre az Olimpiai Pályázati Bizottságot - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság értesülése szerint december elején feláll a reprezentatív Olimpiai Pályázati Bizottság, amelynek létrehozásáért Kövér László házelnök felel. A Magyar Időkből megtudhatják: felkészültek a magyar hatóságok egy esetleges biológiai terrortámadásra.

A Népszabadság értesülése szerint december elején feláll a reprezentatív Olimpiai Pályázati Bizottság, amelynek létrehozásáért Kövér László házelnök felel. Ez a testület elsősorban javaslattevő, véleményező feladatot kap a Budapest 2024-es ötkarikás játékok pályázatán dolgozó szervezet mellett.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy legfeljebb 1945 forintba kerül fejenként évente a Belügyminisztériumhoz tartozók teljes körű éves biztosítása. A BM-hez tartozó titkosszolgálatoknál dolgozóknak ugyanakkor nem kötnek belügyi biztosítást.

A Magyar Időkből megtudhatják: felkészültek a magyar hatóságok egy esetleges biológiai terrortámadásra, a katasztrófavédelem például képes a veszélyes anyagokat azonnal felmérni és napi több százezer liter ivóvizet biztosítani. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a lapnak elmondta: a mobil laborok eszközeivel több ezer vegyi-, vagy sugárzó anyag gyorsan beazonosítható, ennek ismeretében pedig a lakosság védelmében szükséges intézkedések is meghozhatók.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy bár a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban az idei év első negyedévére ígérte a Rászoruló személyeket támogató operatív program elindulását, az még nem működik. Legfontosabb eleme a mélyszegénységben élő három év alatti gyermekek és az alapvető anyagi gondokkal küzdő várandós anyák élelmezése lenne.

A Népszabadság Határ Győző örökségéről szóló összeállítást közöl. A család és az állam, amely a kilenc éve meghalt író némely tárgyait magához vette megőrzésre, képtelenek megegyezni egymással. Az örökség egy részét azóta már ellopták, másik részének nem kezdődhet meg a feldolgozása.

A Magyar Idők szerint öt megyében és a fővárosban is fennáll a nyugat-nílusi lázzal való fertőződés veszélye Magyarországon, ezért a szlovák Nemzeti Transzfúziós Szolgálat csak a betegség lappangási idejének letelte, azaz 28 nap után engedélyezi a véradást a nálunk járt szlovák állampolgároknak. A lap egyelőre nem tudta meg, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat tervez-e itthon is hasonló korlátozást.

A Magyar Idők arról ír, hogy teret hódít a környezettudatosság a helyi közösségi közlekedésben. A magyar nagyvárosokban a pénzügyi lehetőségekhez mérten fejlesztik a járműparkot. A kötött pályás járműállománynál az a cél, hogy a szerelvény hajtáslánca képes legyen a fékezéskor vagy lejtmenetben felszabaduló energiát visszatáplálni a hálózatba.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy geopolitikai doktori képzés indult a Pécsi Tudományegyetemen a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. Dövényi Zoltán, a doktori iskola vezetője szerint a jegybank azt reméli, hogy a végzett hallgatók a kormánydöntéseket előkészítő szakmai stábok munkáját segítik majd, így a befektetés megtérül.

A Magyar Nemzetből megtudhatják: Százhalombattán építene hulladékfeldolgozót az októberben alapított Homatech Zrt., amely Csányi Sándor OTP-elnökhöz köthető. Egy 27 hektáros terület adásvétele miatt érdemelte ki a vállalat a kormány kitüntető figyelmét.

A Portfolio a MarketWatchot idézve arról számol be, hogy a piaci várakozások alapján az amerikai jegybank decemberben megkezdi kamatemelési ciklusát. A jelenlegi kötvénypiaci futures árak 2016-ra 50 bázispontos kamatemelést vetítenek előre, miközben a Goldman elemzői szerint sokkal valószínűbb az 1 százalék körüli emelés jövőre.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1.
 


Lapszemle 2.
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk