eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin

MTA: Nem fog mérséklődni a menekülthullám

A menedékkérők Európába áramlása várhatóan nem áll le, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben - ez az egyik legfontosabb megállapítása a Magyar Tudományos Akadémia Migrációs Munkacsoportjának.

Az akadémiának, mint a nemzet tanácsadójának nem csak a kutatás kötelessége, hanem különböző javaslatok megfogalmazása is - mondta az MTA Migrációs Munkacsoportjának eddigi eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hozzátette: a globális környezeti és politikai változások hosszútávra, valószínűleg évtizedekre szóló feladatokat rónak a tudomány művelőire.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója aláhúzta, hogy már évekkel ezelőtt látható volt, hogy növekedni fog az Európába irányuló migrációs áramlás, ám még jelenleg is csak politikai viták folynak arról, hogy mi legyen a megoldás. A főigazgató aláhúzta, hogy ez a migrációs folyamat nem fog megállni, sőt inkább erősödése várható.

Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, az akadémia Migrációs Munkacsoportjának vezetője a kutatók eddigi eredményeit ismertetve szintén kiemelte, hogy egy tartós, földrajzi, gazdasági és politikai következményekkel járó trendről van szó.

Mint mondta: a migrációt indító demográfiai, éghajlati és politikai okok között szoros összefüggések vannak, romlott az elmúlt években a kibocsátó országok területeinek eltartóképessége. A folyamat súlypontját jelenleg a közel-keleti migráció jelenti, ám Afganisztán és Pakisztán szerepe is jelentős, sőt mára a szubszaharai Afrikából is megindult az elvándorlás, bár ezen területek eltartóképessége sokkal hamarabb romlott.

A Magyarországon regisztráltak között a legnagyobb arányban így a szíriaiak és az afgánok voltak, hatalmas többségben a 20-as, 30-as éveikben járó férfiak, ám arról, hogy ők milyen szakértelemmel rendelkeznek a kutatóknak nem volt adatuk, mivel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a napi több ezer érkező regisztrációját próbálta ellátni, mára pedig több mint 90 százalékuk elhagyta az országot - tette hozzá Török Ádám.

Az akadémia Migrációs Munkacsoportjának álláspontja szerint Magyarországnak, hogy pótolja munkaerő-piaci hiányát, stratégiát kellene kidolgoznia a nagy számban érkezők fogadására és integrálására, ám a kutatást megrendelő belügyminisztériumtól a szerzők azt a jelzést kapták, hogy a kabinetnek nincs ilyen szándéka. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre Végh Zsuzsanna aláhúzta, hogy a jelenlegi kormányzati stratégia a munkaerőpiacon jelentkező hiányt elsősorban nem bevándorlókkal kívánja pótolni.

A migrációs kutatásokat a Magyar Tudományos Akadémia folytatja, az eddigi tanulmánysorozat elérhető az akadémia honlapján, az mta.hu-n.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×