INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Már most több a bárányhimlős, mint tavaly egész évben volt

Infostart / InfoRádió
Idén több a bárányhimlős gyerek. A fertőzés 3 és 5 év körül a leggyakoribb és súlyos szövődményei lehetnek. Az Egyesített Szent István Szent László Kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádióban felhívta a figyelmet: a bárányhimlő nem csak gyerekbetegség, felnőttkorban azonban a betegség súlyosabb lefolyású és több kockázattal is jár.

"Jelentősen növekedett a megbetegedések száma ebben az évben. Általában Magyarországon évente 30-35 ezer között van a jelentett bárányhimlős esetek száma, ezt már elértük. Tavalyhoz képest 35 százalékkal nagyobb a vírusfertőzés betegszáma. Az átlagéletkor 4 év körül van" - mondta Ujhelyi Enikő.

Az főorvos elmondta: "ez egy enyhe lefolyású fertőzés, de az esetek 2-6 százalékában van komolyabb szövődménye. Ezek egy része maga a vírusfertőzés okozta szervi károsodások: súlyos, vírusos tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás. Súlyos bakteriális fertőzések társulhatnak hozzá, mert védtelenné válik az immunrendszer miatt. Ezek gennykeltő baktériumok által keltett megbetegedések lehetnek: mellhártyagyulladás, érintheti a vázizomzatot, csontvelőgyulladás."

"Ha nem is volt rosszindulatú lefolyású a bárányhimlő, a hegek elfertőződhetnek, és életre szóló hegeket hagyhatnak" - tette hozzá Ujhelyi Enikő.

"Alapvetően gyermekbetegségnek tartjuk, mert a betegek nagy része gyermek életkorú, de ezen bárki megkapja. A lakosság 10 százaléka védtelen, mert nem esett át rajta gyermekkorában" - emelte ki a főorvos.

"A bárányhimlő megelőzhető, van hatékony védőoltás, az Egyesült Államokban már 15 éve oltanak, tehát biztonságos, hatékony, kipróbált védőoltás áll rendelkezésre. 14-18 hónapos kor között, általában a 15 hónapos oltáshoz szokták kapcsolni, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály védje meg leginkább" - mondta Ujhelyi Enikő.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk