eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Muzulmán országok egész sorát felháborította a jordániai pilóta tűzhalála

Muzulmán országok egész sora adott hangot szerdán felháborodásának amiatt, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet elevenen elégetett egy foglyul ejtett jordániai pilótát.

Szalman bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia királya iszonyatos bűnnek bélyegezte a kivégzést, amely - mint mondta - ellentétes az iszlám vallás türelmével. A sivatagi királyság uralkodója egyúttal részvétét fejezte ki Jordánia népének és királyának, II. Abdalláhnak.

Jordánia és Szaúd-Arábia egyaránt tagjai annak a nemzetközi katonai szövetségnek, amely az Egyesült Államok vezetésével légi támadásokat intéz az IÁ állásai ellen.

Az Egyesült Arab Emírségek - amely szintén részt vesz a szövetségben - szerdán külügyminiszterén keresztül szigorú szavakkal ostorozta az IÁ brutális tettét, azt gyalázatosnak, szégyenletesnek bélyegezte.

Katar - amely otthont ad a szövetség parancsnokságának - ugyancsak külügyminiszterével tolmácsolta a világnak felháborodását: bűntettnek, az iszlám hit türelemre intő tanai, az emberi értékek és a nemzetközi normák ellen valónak minősítette a kivégzést.

Kuvait emírje elvetemült aljasságnak mondta a tettet.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan olyan barbárságnak bélyegezte a kivégzést, amelynek nincs helye az iszlámban.

"Ilyesmi nem szerepel vallásunkban... és semmi köze az iszlámhoz" - mondta Erdogan.

Irán - külügyminisztériumán keresztül - embertelennek, az iszlám tanításait sértőnek ítélte a kivégzést.

Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is hangot adott felháborodásának, már csak azért is, mert kormányának nem sikerült megakadályoznia, hogy az IÁ két japán állampolgárt lefejezzen. Abe borzalmasnak és rendkívül felháborítónak mondta a jordániai pilóta tűzhalálát. "Sohasem engedhetünk a terrorizmusnak" - fogalmazott nyilatkozatában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×