eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tarlós tarolhat október 12-én?

Tarlós István meggyőző előnnyel vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a potenciális szavazói bázison a jelenlegi fideszes polgármester 50 százalékkal rendelkezik. A közös baloldali jelölt, Falus Ferenc pedig 11 százalékával jelenleg még a 14 százalékos Bokros Lajost sem tudja megelőzni.

A Nézőpont Intézet ezer fős reprezentatív telefonos budapesti közvélemény-kutatásából

- amelyet szeptember 7. és 17. között készített a cég - az is látható, hogy az összes megkérdezett 38 százaléka szavazna Tarlós Istvánra az önkormányzati választáson. A második helyen jelenleg Bokros Lajos áll 12 százaléknyi szimpatizánssal, a baloldali pártok által támogatott Falus Ferenc pedig csak 8 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött az összes megkérdezett körében.

Csárdi Antal és Staudt Gábor e körben egyaránt 3-3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik.

A Fidesz-KDNP összességében meggyőző előnnyel rendelkezik a fővárosi pártpreferenciák szerint is, ami alapvetően a baloldali szavazók megosztottságából következik. Az összes megkérdezett közül 32 százalék szimpatizál a kormánypárttal, az Együtt-PM 10, az LMP 9, az MSZP és a DK 8-8, a Jobbik pedig 7 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik Budapesten. Ha a fővárosi baloldali szimpatizánsokra egy tömbként tekintünk, jól látható, hogy a budapesti pártpreferencia alapvetően kiegyenlített a kormánypártok és a baloldali ellenzék relációjában -
a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint.

Mindez azt is jelenti, hogy az október 12-i voksolás nem tekinthető tét nélkülinek, a "billegő" kerületekben ugyanis fontos szerepe lesz az ottani polgármester-választásnak is. A kerületi polgármesterek többségét jelenleg adó Fidesz-KDNP számára viszont kedvezhet, hogy az összes válaszadó 65 százaléka elégedett kerülete polgármesterének munkájával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×