eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Németh Zsolt: fontos lépések történtek a nemzetegyesítés terén

Fontos lépések történtek a nemzetegyesítés területén, amelyben kiemelt szerepe volt az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésének - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a XII. Vajdasági Szabadegyetem nyitóelőadásán az észak-bácskai Kishegyesen csütörtökön.

Németh Zsolt a Kárpát-medencei magyarság utóbbi négy évének legfontosabb mozzanatait vázolta, kiemelve, hogy az utóbbi időben sok előremutató, figyelemfelkeltő dolog történt.

A politikus kitért a kárpátaljai, a felvidéki, az erdélyi és a délvidéki helyzetre, ismertetve a magyar külpolitika és nemzetpolitika céljait. Az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatban rámutatott: jelenleg 600 ezernél jár az új magyar állampolgárok száma, a cél pedig az egymillió eskütétel, amit a Szlovákiával való megegyezéssel, a kárpátaljai helyzet további javításával, illetve a diaszpóra megszólításával érhetnek el.

A külügyi bizottság elnöke szerint Vajdaságban vannak a legkézzelfoghatóbb eredményei a kapcsolatok javulásának. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök tavaly nyáron közösen hajtott fejet Csúrogon a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok emléke előtt. Ezt a mozzanatot az utóbbi négy év legnagyobb áttörésének, valamint történelmi és iránymutató lépésnek nevezte. Hozzátette: elkezdődött egy folyamat, de még sok a tennivaló, további kutatásokat kell végezni.

Kiemelte, hogy a környező országok közül Szerbia az, amely élen jár az autonómiajogok biztosítása terén a magyar kisebbség számára.

A Vajdasági Szabadegyetem idén is közéleti, gazdasági és kulturális témákkal foglalkozik. A vasárnapig tartó rendezvényen a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együttgondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg. A szakmai előadásokat beszélgetések, viták, csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik. Az előadók között vajdasági és magyarországi közéleti személyiségek, politikusok, írók, színészek, továbbá gazdasági és médiaszakemberek vannak.

A négy nap alatt szó lesz az Európai Unió bővítéséről és az ezzel kapcsolatos kisebbségi kérdésekről, a területi fejlesztésekről, a határokon átívelő - Kárpát-medencei - együttműködésekről a magyar kisvállalatok között, az informatika gazdasági hatásairól, az innováció szerepéről, valamint a színházat, az irodalmat, és általában a kultúrát érintő kérdésekről.

A vasárnapi zárás előtt A magyar nemzetpolitika négy éve és a vajdasági magyar politikai érdekképviselet címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetést, amelynek vendége Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lesz.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×