eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Folytatódnak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről - a nap hírei

A magyarok nem kérnek többet a Gyurcsány-Bajnai-korszakból, és ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették az országot. Így reagált a Fidesz arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke tizenhat pontból álló programot hirdetett.

Hétfőn folytatódnak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről és bérajánlásról a munkaadói, munkavállalói szervezetek, valamint a kormány között. A korábbi egyeztetés után Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elképzelhetőnek tartotta a hétfői megállapodást. A munkáltatói oldal 3 és 4 százalék közötti emelést tartana elfogadhatónak. A szakszervezetek pedig 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos általános bérajánlást szeretnének.

Több pénzből gazdálkodhat jövőre az igazságszolgáltatás - jelentette be a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: a bíróságoknak 548 millió forinttal, míg a Kúriának 70 millió forinttal több forrást biztosít a 2014. évi költségvetés. Hozzátette: ez lehetővé teszi a bírósági eljárások gyorsítását, valamint a különböző fejlesztések és beruházások megvalósítását.

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi választást - így döntött a Budapest Környéki Törvényszék. A testület ezzel egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére - megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét, egyúttal a szavazás megismétlését rendelte el. A 19 ezer lakosú Pest megyei településen azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes polgármester szeptemberben lemondott posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Az ellenzéki összefogás színeiben induló polgármesterjelölt kapta a legtöbb voksot. A képviselő-választás eredményeként pedig egy független jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

A magyarok nem kérnek többet a Gyurcsány-Bajnai-korszakból, és ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették az országot. Így reagált a Fidesz arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke tizenhat pontból álló programot hirdetett. Gyurcsány Ferenc a legfontosabb törekvései közé sorolta az euró 2020-as bevezetését, a vatikáni szerződés felmondását, egy szolidaritási bank megalapítását, a tb-járulékok sávossá tételét és a családi adókedvezmények családi pótlékká alakítását.

Ma kezdődött az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés 4 vasárnapot felölelő időszaka. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartották. Az adventi készület hagyománya a 4. századból ered, amikor háromhetes előkészületi időt tartottak vízkeresztkor a keresztelések előtt. A következő században ez a várakozás átalakult: a keresztények már a karácsonyra, Krisztus megszületésének ünnepére készültek lelkileg az ünnepet megelőző 6 héten át, ebből rövidült le a 4 vasárnapot átívelő adventi időszak. A 3 lila és 1 rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti. A gyertyák színei szimbolikus jelentőségűek: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.

Leszerelést és békét sürgetett a világban advent első vasárnapján a pápa. A katolikus egyházfő a római Szent Péter téren a Bibliát idézve úgy fogalmazott, hogy a kardokból ekevas, a lándzsákból kasza legyen! Az egyházfő az AIDS világnapján a betegekért és az őket segítő orvosokért, önkéntesekért és misszionáriusokért imádkozott.

Megnyílt a Szeretetposta és megkezdődött a Mikulás Fesztivál Nagykarácsonyban. Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása előtt L. Simon László kormánybiztos a Fejér megyei településen felidézte, hogy az elmúlt időszakban bizonytalanná vált a hosszú évek óta kiválóan működő Mikulásfalva jövője. Beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió forinttal támogatja a rendezvényt. A karácsonyi küldemények száma évről évre csökken, tavaly 40-50 ezer darabot dolgozott fel a nagykarácsonyi Szeretetposta.

A Richter-skálán 3,3-es erősségű földrengés volt nem sokkal reggel 7 óra után Baranya megyében. A földmozgás epicentruma Erdősmecske közelében volt és nem okozott károkat. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete Versendről, Szellőről, Szederkényből, Babarcról és Belvárdgyuláról kapott bejelentést, amely szerint az ott lakók 10 másodpercig tartó rezgést észleltek.

Kisiklott egy elővárosi vonat New York Bronx kerületében. A CNN amerikai hírtelevízió szerint legkevesebb négyen meghaltak, és negyvenen megsérültek, miután a szerelvény öt kocsija felborult egy állomás előtti kanyarban. Egy törzsutas elmondása szerint a vonat a megszokottnál sokkal gyorsabban ment. Júliusban ugyanezen a szakaszon egy tehervonat siklott ki.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×