INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Rogán: a rezsicsökkentésért a szocialistáknak kellett volna harcolniuk

InfoRádió / MTI
Rogán Antal szerint baloldali pártként a szocialistáknak kellett volna harcolniuk a rezsicsökkentésért, és felvetni a bankadót, mégis a Fidesz vállalta magára az ezzel kapcsolatos teendőket és vitákat.

"Olyan kérdéseket kellett felvetnünk, amelyeket igazából nekik kellett volna, de azért tettük mi, mert azt gondoljuk, ma ezek az ország sorskérdései, és nem azt néztük, mi a jobb vagy a bal, hanem hogy mivel tudjuk szolgálni a családok érdekeit" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a rezsicsökkentéssel kapcsolatos pénteki pécsi lakossági fórumon.

Véleménye szerint Magyarország éppen ezért alapvetően egy jobb baloldalt érdemelne a mostaninál.

Rogán Antal mintegy félezres hallgatósága előtt emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormányok idején privatizálták az áram- és gázszolgáltató cégeket, és ezzel összefüggésben elszabadultak a rezsiárak. Rámutatott, hogy a szocialisták tizenötször emelték meg az energiaárakat, a gázét háromszorosára, a villanyét kétszeresére.

Ennek következtében a fizetésekhez viszonyítva az Európai Unió országai közül Magyarországon volt a legdrágább a gáz, és a második legdrágább a villamos energia. E terheket az emberek egyre nehezebben tudták vállalni, miközben a szolgáltatók a privatizáció óta 1040 milliárd forint profitot vittek ki az országból - mondta.

A frakcióvezető hangoztatta, hogy a januári 10 és a novemberi 11,1 százalékos rezsicsökkentéssel a gáz ára a 2008. júliusi, az áramé pedig a 2007. februári szintre, és ezzel együtt az európai középmezőnybe kerül, a szolgáltatók kintlévősége pedig csökken.

A kormányzat rezsicsökkentési intézkedéseivel összességében egy négytagú család 70-80 ezer, egy idős házaspár 60-70 ezer forintot takarít meg évente - közölte.

Rogán Antal a rezsicsökkentés kétharmados törvénybe foglalásával kapcsolatban azt mondta, hogy bár vannak viták, ő támogatja a javaslatot, mert az egy esetleges kormányváltás esetén is védelmet adhat ezeknek az eredményeknek.

Szavai szerint a támogató aláírásgyűjtésre azért van szükség, mert a rezsicsökkentés miatt a kormányt bel- és külföldön egyaránt sok kritika és támadás éri, és a parlament összetétele is változhat, de 2,2-2,5 millió ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Rogán Antal végezetül arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy "nem a szavakból, hanem a tettekből kell kiindulni", és ha a baloldal beváltja ígéretét, hogy hatalomra jutása esetén több mint 500 milliárd forintot visszaad a bankoknak és a multinacionális cégeknek, akkor a költségvetés egyensúlyának érdekében veszélybe kerülhet a gyermekek után járó adókedvezmény, terítékre kerülhet a személyi jövedelemadó emelése vagy a nyugdíjak befagyasztása, azaz lakossági megszorítások következhetnek.

"Arról szeretném meggyőzni a baloldali szavazókat - mondta -, érjék el, hogy a saját pártjuk megváltozzon, mert ha ezt fogják csinálni, az mindenkire nézve veszélyes."

A címlapról ajánljuk