eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Folytatják az egyeztetést az állampolgársági szabályozásról - a nap hírei

Az állampolgárság kérdéséről is tárgyalt a magyar és a szlovák külügyminiszter. Megegyezés született a távolléti díj számításáról. Több mint 800 pedagógus kért felmentést a kötelező nyugdíjazás alól.

Márciusban folytatják az egyeztetést a magyar és a szlovák állampolgársági szabályozásról a két ország jogi szakértői - közölte a Külügyminisztérium. A tárca azután tájékoztatott erről, hogy Martonyi János külügyminiszter e témáról is tárgyalt Budapesten szlovák kollégájával, Miroslav Lajèákkal. A közlemény szerint a tárcavezetők Magyarország és Szlovákia érdekének nevezték a két ország közötti határmenti együttműködés erősítését, amelynek keretében újabb hidak, határátkelők és energetikai vezetékrendszerek épülnek.

Megegyezés született a távolléti díj számításáról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma Monitoring Bizottságának ülésén a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. A tárca ennek megfelelően kezdeményezi a hatályos szabályok megváltoztatását.

Jövő hétfőre kezdeményezi a Fidesz a jegybankelnök költségvetési bizottsági meghallgatását a nemzeti bankról szóló számvevőszéki jelentés ügyében. Puskás Imre, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának fideszes alelnöke elmondta: arra várnak választ Simor Andrástól, hogy a nemzeti bank betartja-e a törvényeket. Hozzátette: ha ez nem így történt, annak következményei kell, hogy legyenek. Az Állami Számvevőszék múlt héten közzétett jelentésében nem találta törvényesnek, hogy a jegybank korábban üzleti titoknak számító adatokat adott ki a hét legnagyobb kereskedelmi bankról a Nemzetközi Valutaalapnak; emellett kifogásolta a nemzeti bank iratkezelési gyakorlatát. A jegybank megalapozatlannak tartja a számvevőszéki megállapításokat.

Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara hallgatói önkormányzatának működését a hallgatók törvénytelen listázásának gyanúja miatt indult vizsgálatban az egyetem rektora. Mezey Barna döntését azzal indokolta, hogy az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését. A rektor hangsúlyozta: az ügyben feljelentést tesznek a rendőrségen.

A vidékfejlesztési miniszter szerint nincs olyan üzemtörvény-tervezet, amely tönkretenné, vagy nehéz helyzetbe hozná a nagyüzemeket. Fazekas Sándor a kormányzati hírportálon közzétett nyilatkozatában azt mondta: a kabinet elkötelezett a családi gazdaságok, az agrár-középosztály megerősítése ügyében, és a magyar mezőgazdaság fejlődésén dolgozik. A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy tönkreteheti az agrártermelés jelentős részét adó nagyüzemeket a készülő üzemgazdálkodási törvény.

A szegénység elleni küzdelem jegyében 101 település több mint 2 és félezer családjának nyújt segítséget a kormány a Szociális Földprogramban. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár egy szakmai fórumon elmondta: a hátrányos helyzetű térségekben induló vidékfejlesztési programok munkalehetőséget is adnak, az agráriumban végzett munka biztosítja a megélhetést, ezen felül megbecsülést is ad az érintetteknek.

Több mint 3.700 pedagógus érintett a kötelező nyugdíjazásban, közülük eddig mintegy 830-an kértek ez alól felmentést - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője. Marekné Pintér Aranka az InfoRádiónak elmondta: az érintettek az értesítés átvétele után 15 napon belül jelezhetik, ha tovább dolgoznának, a kérelmeket az intézményfenntartó jövő csütörtökig továbbítja az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltán pedig a kormány elé terjeszti ezeket.

Minden hónap ötödikéig kapják meg a pedagógusok a fizetésüket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ intézményeiben. A tájékoztatás szerint a béreket a Magyar Államkincstár számfejti és utalja ugyanúgy, mint eddig, és legkésőbb ötödikéig mindenkinek a számláján lesz a pénze. A túlórákat egy hónapos késéssel fizetik ki.

Nyomtatott formában is megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató. Bukta Péter, az Educatio Kft. tájékoztatási irodavezetője az InfoRádiónak elmondta: a kiadványban megtalálhatók a december 31-én, a felvi.hu honlapon megjelentetett alapképzések és osztatlan mesterképzések és felvételi információk is.

Az új közbeszerzési törvényjavaslat szerint előnyben részesülnének azok a vállalkozások, ahol a megváltozott munkaképességű, illetve a fogyatékos munkavállalók aránya meghaladja a cég alkalmazottainak felét. Ezt Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár jelentette be Salgótarjánban.

Megkezdődött a határozatlan idejű sztrájk az ISD Dunaferr Zrt. egész területén. A munkabeszüntetést a reprezentatív szakszervezetek indították, miután korábban elutasították a munkáltató bérfejlesztési ajánlatát.

Pénteken újabb 3 forinttal emeli a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol. A gázolaj ára továbbra is változatlan marad. Kökösi Gábor, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: a drágulással egy liter 95-ös benzin átlagosan 437 forintba kerül majd, a dízelért ezután is 434 forintot kérnek.

Uniós forrásokból valósulnak meg árvízvédelmi beruházások a Duna völgyében. Az Európai Bizottság a célra 91 millió eurós támogatási programot hagyott jóvá Magyarországnak.

A 400 magyarországi kemping közül mintegy 30 kemping, illetve üdülőháztelep kapott Nemzeti Tanúsító Védjegyet. Réfi Antal, a Magyar Kempingek Szakmai Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a tanúsítvány három évre szól, és évenként ellenőrzik, hogy birtokosai teljesítik-e a feltételeket, mert a védjegy visszavonható.

Az elmúlt héten több mint 32 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 38 százalékkal több, mint az azt megelőző héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának főorvosa. Molnár Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: a betegek több mint fele 34 év alatti fiatal felnőtt vagy gyermek volt, a legkevésbé a 60 év felettiek érintettek. Hozzátette: a legtöbb influenzaszerű megbetegedést Baranya, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyéből jelentették a háziorvosok.

Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×