eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Két tárca között akadhatott el a nyugdíjreform - lapszemle

A Népszabadság Balog Zoltán tárgyalásairól ír, míg a Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy mi hátráltathatja a korkedvezményes nyugdíjrendszer reformját.

A Népszabadság írása szerint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter megértő viselkedése a diákokkal szemben csupán trükk: a kormány nem változtat eredeti céljain a felsőoktatási reformok kapcsán, csupán a kommunikációs stratégián változtatott.

A lap forrása szerint a diákdemonstrációk és -tiltakozások hatására sem változtak az eredeti kormányzati célok, vagyis a Balog Zoltán miniszter által folytatott tárgyalások nem véletlenszerűen alakulnak úgy, ahogy, azok mögött kormányzati stratégia húzódik. A miniszter mandátuma kötött.

A kormány eltökélt célja, hogy csökkentse a felsőoktatásban eltöltött idő mennyiségét, valamint az, hogy mindazok, akik államilag támogatott képzést kapnak, a diplomájuk kézhezvétele után egy meghatározott időt Magyarországon legyenek kénytelenek dolgozni - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: Varga Mihály szerint az első két évben stabilizálásra volt szükség a gazdaságban, a növekedés beindítását pedig a kormány is szeretné ösztönözni. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter erről a Hír TV-ben beszélt az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap delegációival folytatott tárgyalások kapcsán. Hozzátette: kaptunk elmarasztalást is és dicséretet is az IMF-től.

Az Index írása szerint jönnek az új típusú energiaszámlák. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén, így elsősorban a víz- és csatornadíjak mérséklésének lehetőségét vizsgálja, de például a kéményseprési és a szemétszállítási díjak csökkentésének lehetőségét is elemzik. Fónagy János államtitkár ugyanakkor az MTI-nek sem a rezsicsökkentés időpontjára, sem annak várható mértékére nem mondott konkrétumot.

A Napi Gazdaság cikkéből kiderül: a két illetékes tárca - az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közötti viták hátráltathatják a korkedvezményes nyugdíjrendszer reformját. A korkedvezményes nyugdíjrendszer szakmai részleteinek kidolgozása az NGM irányítása alá tartozik, az Emmi jelenleg a jogszerzés lezárásában vesz részt, illetve közreműködik az átmeneti szabályok megalkotásában is. Azt egyik minisztérium sem zárta ki, hogy új munkakörök is bekerülhetnek a korkedvezményes listára.

A Portfolio.hu arról ír, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy képviselői kérdésre reagálva elárulta: a kormány közel 200 millió forintot költött az IMF-kampányra. Ebből az óriásplakátok közel 60 millió forintba kerültek, a kampány megtervezéséért pedig 19,6 millió forintot fizetett ki a kabinet. A tervezett keretösszeget azonban nem lépték túl.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: bár előfordulhat, hogy más színű a fogyasztói gáz lángja, és a fűtőértéke sem hozza a maximumot, a szolgáltató nem tud belenyúlni a zárt rendszerbe, ráadásul a gáz minőségét is folyamatosan mérik.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×