eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Meghosszabbítja a jelenlegi korkedvezményes nyugdíj-rendszert a kormány - a nap hírei

Április végéig tartó egyeztetés-sorozat lesz a felsőoktatás ügyében a hallgatók képviselőivel. Olaszországban február 24-re és 25-re írták ki az előrehozott parlamenti választásokat.

Április végéig tartó egyeztetés-sorozatban állapodott meg az emberi erőforrások minisztere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagjaival. A tárgyaláson döntöttek arról, hogy a hallgatói szerződések ügyét, valamint az egyetemi autonómia kérdését még januárban megvitatják. Balog Zoltán jelezte, hogy az egyetemi kapacitásról, a minőségi ponthatárokról és a hallgatói létszámról újabb adatokat kért a kormányzattól a HÖOK, s ezeket rendelkezésre is bocsátják. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke arról beszélt: nem tudják elfogadni, hogy vannak olyan szakok, amelyeken egyáltalán nincs állam által finanszírozott hallgatói hely, erről januárban újra tárgyalnak.

Két évvel, 2014 végéig meghosszabbítja a jelenlegi korkedvezményes nyugdíj-rendszert a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma indoklásként azt közölte: a kabinet azt szeretné, ha az átalakításról megalapozott, részletes vizsgálaton alapuló döntés jönne létre. A tárca emlékeztetett: a korkedvezményes nyugdíj rendszerét több mint negyven éve vezették be, de azóta sok mindenben változtak a munkakörülmények, a technikai feltételek és az egészségvédelem. Jelenleg több olyan veszélyes munkakör nem létezik már, amire korkedvezmény járt. A nyugdíjból időközben korhatár előtti ellátás lett.

Megjelent a lakossági földgáz, villamos energia - és távhő árának 10 százalékos, januári csökkentéséről szóló kormányrendelet. A Magyar Közlönyben olvasható döntés csaknem négymillió háztartást érint. A rezsiköltség-csökkentésről december 12-i ülésén döntött a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő akkor azt hangsúlyozta: a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. Hozzátette, hogy a szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan húszszázalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már 3 és félszer megtérült nekik.

Az Országgyűlés elnöke szerint a parlamenti képviselők létszámának csökkenése és munkaterhük növekedése indokolja, hogy 2014-től háromhetes munkarendben ülésezzen a parlament. Kövér László elmondta: a részletes vita helyett főként egy törvényelőkészítő bizottságban zajlana a módosító javaslatok formálása és összegzése, ahol a plenáris ülések vitáinál színvonalasabb, szakszerűbb munkavégzés folyhatna. Kövér László szerint az új házszabályról szóló javaslat jövő tavasszal kerülhet a Ház elé, 2014-ben az új parlament már ezen szabályok alapján működne.

Az alapvető jogok biztosa szerint súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a közszférában és az egészségügyben dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló szabályozás. Szabó Máté haladéktalanul újratárgyaltatná a törvényt, mert állásfoglalása szerint a jogalkotó alkotmányos indok nélkül, pusztán költséghatékonysági szempontok miatt korlátozza a társadalom számára kiemelten fontos szakmákban dolgozók munkavallási lehetőségeit.

Debrecen 27,3 milliárd forintos adósságának felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés részeként - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kósa Lajos fideszes polgármester közölte: a város évi másfél milliárd forint adósságszolgálattól szabadul meg.

Mobileszközön is elérhetők a gyógyszertárakról szóló tudnivalók az iPatika nevű új szolgáltatással. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: szolgáltatás digitális térképen jeleníti meg valamennyi közforgalmú, fiók és intézeti gyógyszertárat, így a felhasználóhoz legközelebb eső patikát is. Tartalmaz az alkalmazás egy beépített útvonaltervezőt is.

Romániában a központi közigazgatás átszervezésével kezdte meg tevékenységét az új kormány. Victor Ponta az ülés után bejelentette, hogy kormánya a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének január 7-re várható érkezéséig az új kormánystruktúrának megfelelően összeállítja a 2013-as költségvetés tervezetét.

Olaszországban feloszlatta a parlamentet a köztársasági elnök, miután pénteken lemondott Mario Monti miniszterelnök és kormánya. Giorgio Napolitano előzőleg egyeztetett a pártok vezetőivel. Az ügyvezetőként hivatalban maradó Monti kormány nem sokkal később úgy döntött: február 24-re és 25-re írják ki az előrehozott választásokat.

Kegyelmet adott a lopásért 18 hónap börtönre ítélt pápai komornyiknak a katolikus egyházfő. A szentszéki államtitkárság azt közölte: XVI. Benedek felkereste Paolo Gabrielét a vatikáni fogdában és személyesen közölte vele, hogy elfogadta kegyelmi kérvényét. Az egyházfő kegyelemben részesítette a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát is.

Nagy-Britanniában áradások okoznak egyre komolyabb fennakadásokat a több napja tartó heves esőzések után. Gyakorlatilag elérhetetlenné vált vasúton a délnyugat-angliai Cornwall és Devon megye. A heves esőzés Londonban és környékén is komoly közlekedési fennakadásokat okozott.

Rendkívüli állapotot hirdettek az oroszországi Tuvában a hideg miatt. A Szibéria déli részén található térségben már napok óta mínusz 40 Celsius-foknál is hidegebb van. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és ezrek maradtak áram nélkül a vezetékek szétfagyása miatt a Mongóliával határos vidékeken.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×