eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tarlós: Budapestnek több adóbevételre van szüksége

Négy tömegközlekedés-fejlesztési nagy projekt tervezését készíti el a főváros, ezekhez 2014-től uniós forrásokat lehet igénybe venni - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: 2020-ra a projektek közül néhány meg is valósulhat. Tarlós István beszélt arról is, hogy a város vezetése nem támogatta az oktatás ilyen jellegű átszervezését.

Négy kiemelt projekt tervezését kezdi el Városháza, ehhez a forrásokat, mintegy 800 milliárd forintot, a következő uniós ciklusban, 2014-től le lehet hívni, és a kormány is támogatja - mondta Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában.

A fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciójáról, a Kisföldalatti korszerűsítéséről és esetleges meghosszabbításáról, a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötéséről, utóbbi felújításáról, illetve az észak-déli regionális gyorsvasút déli ágának az Astoriáig történő meghosszabbításáról van szó - magyarázta a főpolgármester.

A főpolgármester kiemelte, hogy a tervek elkészülnek, így akár 2020-ra a projektek közül néhány meg is valósulhat. Úgy vélte, a beruházások szinte egy időben megindulhatnak, 2014 vége-2015 eleje és 2020 között.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a kormány úgy döntött: a főváros tulajdonába kerülhet a pesti rakpart, így lehetőség nyílik arra, hogy rendezzék a területet, és több helyet kapjanak a gyalogosok és a kerékpárosok. A közlekedés lehetséges módosítására több elképzelés is van, de még nem döntöttek arról melyiket válasszák - tette hozzá.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy a források átcsoportosításával a 3-as metró szerelvényeit is lehetne cserélni. Hozzátette: a 4-es metró alagútjában, novemberben már elkezdik a próbafutásokat. A 4-es metróval kapcsolatban a főpolgármester kiemelte: 70 százalék körül van a műszaki készültség, és elviekben tartható a 2014-es átadás.

Gondnoki szerep


A főpolgármester a műsorban arról is beszélt, hogy a főváros nem így képzelte el az oktatás fővárosi átalakítását. Azzal, hogy elveszik a fővárostól a gimnáziumokat, a Városházának - akárcsak a többi önkormányzatnak - gyakorlatilag csak gondnoki szerep maradt, az oktatásirányítás, a szakmai munka, vezetők kinevezése elkerült tőlük - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a város vezetése nem támogatta az oktatás ilyen jellegű átszervezését, és a közeljövőben találkozik majd Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral.

A városvezető a főváros adóbevételeivel kapcsolatban kiemelte, hogy nem szeretné kiélezni a főváros és a vidék ellentétét, de Budapestnek több adóbevételre van szüksége a megfelelő működéshez.

A főpolgármester a BKV finanszírozásról azt mondta, hogy a főváros komoly erőfeszítéseket tett a vállalat megmentéséért, de ez még nem oldotta meg a helyzetet, és a cég pár év múlva újra csődközelbe juthat.

"Nem vagyok még nyugodt BKV-ügyben" - fogalmazott a főpolgármester, aki szerint a közlekedési vállalat finanszírozása középtávon talán megoldható. Emlékeztetett, hogy a BKV adósságállománya óriási, amelyet 2015 december 31-ig vissza kell fizetni - erre azonban nagyon csekély esélyt lát.

A dugódíj bevezetéséről Tarlós István azt mondta, hogy ennek kiváltásáról is egyeztetnek majd a szaktárcával és kormánnyal. Tarlós István egy tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még nem kaptak választ az Európai Bizottságtól arra, hogy 2016-ig elhalaszthassák a 4-es metró támogatási szerződésében megígért dugódíjat.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×