INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Mit jelent a kismamák számára a munka új törvénykönyve?

Infostart / InfoRádió
Az eddigihez képest könnyebb a kismamát elbocsátani, ha a gyermek három éves kora előtt visszatér dolgozni. Pozitív változás viszont, hogy a munkaadó köteles részmunkaidőben foglalkoztatni a kismamát.

Az új munkatörvénykönyve szerint július 1. után megszűnt a felmondási tilalom a gyermek három éves kora előtt munkába álló kismamákat illetően, kivéve, ha az érintett ténylegesen fizetés nélküli szabadságon van - mondta korábban az InfoRádióban Réti, Antall és Társai ügyvédi iroda tagja, Szűcs László.

Szarvas Júlia, a Deloittal együttműködő Szarvas, Falcsik és Társai ügyvédi iroda ügyvédje szerint ez a szabályváltozás kétélű fegyver lehet a kismamák munkavállalásával kapcsolatban.

A Réti, Antall és Társai ügyvédi iroda korábbi elemzéséből kiderül az is, hogy az új szabályok szerint várandósság esetén csak akkor nem szüntetheti meg a munkaadó a munkaviszonyt felmondással, ha a dolgozó a terhességéről korábban tájékoztatta. Az nem változott, hogy a szülési szabadság 24 hetes tartama alatt a munkaviszony csak azonnali felmondással és közös megegyezéssel szüntethető meg.

Szűcs László szerint van pozitív változás is, méghozzá a részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége, amelyet a gyermek három éves koráig kell biztosítani.

Az új szabályok szerint jövő évtől nem lehet pénzben megváltani a gyermeknevelés alatt felhalmozott szabadságot, csak akkor, ha megszüntetik a munkaviszonyt. Szarvas Júlia szerint ez ellene hat annak, hogy visszavegyék a kismamákat, vagyis éppen az ellenkezőjét éri el, mint ami a döntéshozók szándéka volt.


A címlapról ajánljuk