eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Idei csúcson a forint árfolyama - a nap legfontosabb hírei

A gazdasági növekedés ösztönzését javasolja az IMF vezérigazgatója. Egy hónap után újra a 300 forintos szint alá csökkent az euró jegyzése a bankközi devizapiacon. Öt forinttal csökken szerdán a gázolaj literenkénti ára. A nap legfontosabb hírei január 23-án.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint az eddiginél erősebb ütemű gazdasági növekedésre van szükség az euróövezetben a pénzügyi piacok bizalmának helyreállításáért. Christine Lagarde Berlinben, a Német Külpolitikai Társaság előtt tartott beszédében azt mondta: az euróövezetben az államháztartási egyensúly elérése mellett törekedni kell a gazdasági növekedés ösztönzésére is, elsősorban azokban az országokban, ahol a helyzet megengedi a lassabb, fokozatosabb államháztartási kiigazítást. Hozzátette: a tervezettnél több pénzt kell fordítani az állandó válságkezelési rendszerre, az Európai Központi Banknak pedig erősítenie kell a jelenlétét az állampapír-piacon és a banki finanszírozásban, és szükség van a költségvetési politika szorosabb összehangolására is. Christine Lagarde szerint az IMF-nek is nagyobb részt kell vállalnia a világgazdaság talpra állításában, amihez 500 millió dollárral kellene bővíteni hitelezési kapacitását.

A 300 forintos szint alá csökkent az euró jegyzése a bankközi devizapiacon. A forint utoljára december 21-én volt ilyen erős az euróval szemben. A kurzus hétfő este 300 forintnál állt. Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a kedvező folyamat hátterében részben a Görögországból érkező hírek állnak. Ezek szerint körvonalazódik a megállapodás a görög hatóságok és a magánbefektetők képviselői között az adósságleírásról. Hozzátette: a piac felfokozott érdeklődéssel várja Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének találkozóját is.

Tavaly az európai uniós módszertan szerint számolt államháztartási egyenleg - az egyszeri tételekkel együtt - 976 milliárd forintos többletet mutat, amely a GDP 3 és fél százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A részletes adatok szerint 2011-ben az államháztartás pénzforgalmi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - valamivel több mint 1.734 milliárd forint volt, ez az éves eredeti előirányzat mintegy 2 és fél szerese, a törvényi módosított előirányzatnak pedig 110 százaléka. A 157 milliárd forint pluszhiány kialakulását egyszeri tételek okozzák.

Szerdán bruttó 5 forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a csökkentéssel a gázolaj átlagára 445 forintra mérséklődik, a benziné 426 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az egyes kutaknál.

Az állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vásárolta meg a felszámolás alatt álló Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. vagyontárgyait. A pályázati kiírásban az ingatlanok és termelő eszközök értékét 300 millió forintban jelölték meg, de azt nem tudni, hogy az egyetlen pályázó - a leendő tulajdonos - mennyit kínált értük.

Elfogadta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára felmentésére vonatkozó kérését Orbán Viktor kormányfő - közölte a tárca. Az új államtitkár személyéről később dönt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A felsőoktatás minőségének javításáért dolgozik majd az ágazatért felelős új helyettes államtitkár. Kis Norbert, aki szombattól váltja a poszton Dux Lászlót, azt mondta: megfelelőnek tartja a jelenlegi oktatáspolitika által megfogalmazott célokat, és mindent megtesz azok teljesüléséért. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár emlékeztetett arra: Dux László egy évvel ezelőtt közölte vele, hogy csak az új felsőoktatási törvény megalkotásáig vállalja a posztot.

Módosította az alapszabályt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendkívüli küldöttgyűlése. A tanácskozáson elfogadták a kötelező kamarai regisztrációs rendszer bevezetéséhez szükséges változtatásokat. A kamara elnöke hangsúlyozta: fenntarthatóvá és működőképessé kell tenni a gazdaságot, és ennek egyik eleme a kamaráról szóló jogszabály. Parragh László egyúttal a reformok végig vitelére biztatta a kormányt. A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint 2012. január 1-jétől - az agrárterület kivételével - minden vállalkozásnak kötelező a regisztráció a területi kereskedelmi és iparkamaráknál.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×