eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hoffmann Rózsa: Ez nem tandíj

Kis Norbert, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója lett Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár utódja. Hoffmann Rózsa kiemelte: a hallgatói létszám nem azonos az állami ösztöndíjjal támogatott létszámmal

" A legnagyobb békében, barátságban és szeretetben válunk el" egymástól e hét végén Dux Lászlóval - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. A posztot január 28-ig betöltő Dux László "tanulságos és komoly erőpróbának" nevezte az elmúlt másfél éves munkát.

Kis Norbert, Dux László utódja azt mondta: "a felsőoktatás a munkakörnyezete és az élettere". Az új helyettes államtitkár feladatának a felsőoktatás minőségi javítását, a megszületett felsőoktatási törvény kormányzati munkába illesztését tartja, és utalt arra, hogy szeretné növelni a felsőoktatási intézményekben hallgatók létszámát.

Az InfoRádió megkérdezte, hogy akkor tervezi-e az államilag finanszírozott keretszámok átalakítását a következő tanévben. A kérdésre Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy a hallgatói létszám nem azonos az állami ösztöndíjjal támogatott létszámmal. A teljesen és az 50 százalékban államilag támogatott keretszámon felül a határ a csillagos ég, csak az a minőségi kritérium él, hogy 240 pontot kell elérni a felvételin - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a következő években trendjeiben változhatnak-e a keretszámok, Hoffmann Rózsa azt mondta: az államilag finanszírozott hallgatók számát évről évre a költségvetési törvény alapján határozzák meg. Korai még a jövő évi keretekről beszélni - emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy 2008-ban egy szociális népszavazás elutasította a tandíjat, most pedig nő az önköltséges vagy részben önköltséges hallgatók száma Hoffmann Rózsa úgy válaszolt: ez nem tandíj.

Dux László hozzátette: az egységes tandíj bevezetése nem serkentette volna a középiskolásokat a jobb teljesítményre. Azt viszont, hogy harcolniuk kell az államilag támogatott helyekért, már ösztönzőleg hat rájuk.

Hoffmann Rózsa azt is elmondta, hogy a kormány döntése volt, hogy államilag finanszírozott jogászképzés csak az ELTE-n és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen maradjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×