eur:
388.66
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fontos állomás előtt az EU/IMF-tárgyalások

A héten folytatódnak a tárgyalások a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek vezetői között. Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelbe utazik.

Szakértők szerint Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnökének keddi találkozója előrelépést hozhat, mert a magyar kormányfő úgy érkezhet Brüsszelbe, hogy meg tudja mondani, mely törvényeket hogyan módosíthatják.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az elmúlt hetekben egyeztető körútján tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi alelnökével, legutóbb pedig az osztrák jegybankelnökkel és pénzügyminiszterrel. A tárgyalások pontos idejéről egyelőre nem beszélt, de hangsúlyozta, hogy minden érintettnek az az érdeke, hogy elkezdődjenek a hivatalos tárgyalások.

 Az új hitelcsomag méretéről Fellegi Tamás szűkszavúan nyilatkozott: ki kell elégítenie az ország igényeit és a piaci várakozásokat, de nem lehet nagyobb a szükségesnél. A három tárgyaló félnek közösen kell meghatároznia. Természetesen van ötletünk, vannak számításaink, de ez nem a megfelelő hely és idő ennek ismertetésére - tette hozzá.

Fellegi Tamás kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság helyzete nem indokolja, hogy Magyarország azonnal lehívja a hitelkeretet, így a kormány még mindig elővigyázatossági hitelben gondolkodik. Újságírói kérdésre, a miniszter elismerte, hogy része lehet a tárgyalásnak az egykulcsos adó ügye.

Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette, hogy Nemzetközi Valutaalap ellenőrzése adja vissza magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos nemzetközi bizalmat. Hozzátette: az IMF szakértői ellenjegyzik a magyar gazdaságpolitikát és ettől nem lehet eltérni. Rácz Margit kiemelte, hogy a piacgazdaságban szuverén gazdaságpolitika nincs.

Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője arról beszélt, hogy Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi találkozója előrelépést hozhat, a magyar kormányfő úgy érkezhet Brüsszelbe, hogy meg tudja mondani, mely pontokon és talán azt is, hogyan módosítják a törvényt.

A szakértő szerint ez egy fontos állomása lesz a hitelkérelemről szóló tárgyalásoknak, de nem kerülünk közelebb ahhoz, hogy mikor is kezdődnek a tárgyalások.

Hozzátette: előbb az Európai Bizottságnak nyugtáznia kell, hogy a magyar kormány érdemi lépéseket tett a problémák orvoslásáért, majd tárgyalási mandátumot kell elfogadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×