eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Budapest Airport 9,2 millió utasra számít

A tavalyi, kiemelkedően eredményes év után a Budapest Airport az idén az utasok számának további 300 ezres bővülésére, 9,2 millió utasra számít - számolt be Kam Jandu, a cég légiközlekedési üzletágának igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

A növekedés motorja a tavalyival ellentétben nem a hagyományos légitársaságok, hanem a diszkont cégek bővülése lehet - tette hozzá. Megemlítette, hogy az idei első egy-két hét forgalma is jól alakult, különösen a Malév teljesítményének köszönhetően.

Jost Lammers vezérigazgató a nemzeti légitársaságot firtató kérdésre azt mondta: örülnek a kormányzati elkötelezettségnek, mert meggyőződésük, hogy van jövője, piaca a légitársaságnak és a Budapest Airport átszálló forgalmát is elsősorban a Malév hozza. A reptér üzemeltetője ezért minden segítséget megad a Malévnak, például a költségei csökkentése érdekében - fűzte hozzá. Emlékeztetett rá, hogy az idén a társaság kiköltözik új reptéri székházába, amivel jelentős bérleti díjat takaríthat meg.

Új, hosszú távú járat az idén ugyan nem indul, a már megkezdett tárgyalások alapján azonban a BA reményei szerint 2013-ban több új hosszú távú járattal bővülhet a kínálat. A lehetséges új célállomások közé sorolta Tokiót, Chicagót és New Yorkot.

A szállítási terület is jól teljesített, a tavaly előtti 86 ezer tonna áru után tavaly 106 ezer tonnát szállítottak a Liszt Ferenc reptéren keresztül.

Jost Lammers a tavalyi eredmények közül az előzetes számok alapján a mintegy 300 millió eurós, csoportszintű bevételt említette. Megjegyezte, hogy az elmúlt évek fejlesztései, illetve a folyó, mintegy 80 millió eurós beruházás miatt nyereségre csak néhány év múlva számít a társaság
.
A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy egy felmérés szerint a reptér a legnagyobb magyarországi foglalkoztató, az ittlévő cégek 12.000-13.000 embernek adnak munkát és minden további 1 millió utas újabb 1.300 munkahelyet jelent a reptéren és környékén.

A forgalom növekedését alapozzák meg az új fejlesztések is: új cargo-bázist alakítanak ki, szállodát építenek, és készül a megvalósíthatósági tanulmánya egy gyorsvasút kialakításának is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×