eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nem kerülheti meg az egykulcsos adó kérdését a kormány"

A magyar kormány nem teheti meg, hogy nem tárgyal az egykulcsos adóról az IMF-fel és az Európai Bizottsággal - véli a BruxInfo főszerkesztője. Gyévai Zoltán kiemelte: Fellegi Tamásnak békülékeny hangnemet kell megütnie az egyeztetéseken. Hozzátette: előrelépést hozhat Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi találkozója.

Világossá váltak azok a feltételek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az esetleges elővigyázatossági EU-IMF-támogatásról - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Olli Rehn uniós biztos egyeztetése után a BruxInfo főszerkesztője.

Gyévai Zoltán az InfoRádióval közölte: Fellegi Tamás egy feladata van, ennek megfelelően kell megütnie a hangnemet is, békülékenynek kell lennie, konstruktív szellemben kell tárgyalnia.

A szakértő nem lát nagyobb elmozdulást a magyar retorikában. Egy elővigyázatossági hitelkeret a fő cél, de akár a készenléti hitel is elfogadható a magyar kormány számára - fejtette ki.

Egy makrogazdasági feltételeket tartalmazó programról lesz szó, a költségvetési bevételeit és kiadásait érintő kérdések közül valamennyi asztalra kerül, így az egykulcsos adót sem kerülheti meg a kormány a tárgyalásokon - emelte ki Gyévai Zoltán.

Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi találkozója előrelépést hozhat, a magyar kormányfő úgy érkezhet Brüsszelbe, hogy meg tudja mondani, mely pontokon és talán azt is, hogyan módosítják a törvényt - vélekedett. A szakértő szerint ez egy fontos állomása lesz a hitelkérelemről szóló tárgyalásoknak, de nem kerülünk közelebb ahhoz, hogy mikor is kezdődnek a tárgyalások. Hozzátette: előbb az Európai Bizottságnak nyugtáznia kell, hogy a magyar kormány érdemi lépéseket tett a problémák orvoslásáért, majd tárgyalási mandátumot kell elfogadni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×