eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bemutatták a közművelődési koncepciót

Bemutatta az Országos közművelődési koncepciót Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar kultúra napján, vasárnap a budapesti Mom Kulturális Központban. A Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartott rendezvényen Szőcs Géza kulturális államtitkár elindította a MaNDA TV első adását, amely rendhagyó, online, kétnaponta jelentkező kulturális híradó lesz a jövőben.

Szőcs Géza ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az ország 23 éve ünnepli meg a magyar kultúra napját a Himnusz születésének évfordulóján. Napjainkat egy mindenre kiterjedő válság határozza meg, amelynek súlyos következménye az elbizonytalanodás - fogalmazott az államtitkár. Kiemelte: a kultúrának és a közművelődésnek fontos szerep juthat a válságból való kilábaláshoz, ehhez aktív, kezdeményező kultúrpolitikára van szükség.

Hammerstein Judit az Országos közművelődési koncepcióról elmondta, céljuk egy olyan szakpolitikai dokumentum létrehozása volt, amely iránymutató a szakemberek számára, érvanyagot biztosít, tisztázza a kormány, a kulturális államtitkárság viszonyát a magyar közművelődéshez és megalapozza a 2020-ig tartó időszak fejlesztéseit. Hammerstein Judit a legfontosabb támogatandó területek között a közművelődés alapintézményeit, a felnőttképzés szervezeteit, a kulturális vidékfejlesztést, a határon túli magyar kultúrát, a kulturális örökség digitalizálását és a magyar nyelv ügyét említette.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×