eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A jövő héten dönthet a kormány a BKV-ról - a nap hírei

Teljes anyagi támogatást nyújt a felsőoktatásban a Diákhitel II - közölte a Kormányszóvivői Iroda. Mintegy 400 ezren tüntettek a Parlamentnél a kormány mellett, a Dísz téren az államfő távozását követelték néhány ezren. Horvátországban nacionalista tüntetést oszlatott fel a rendőrség. A nap legfontosabb hírei január 21-én.

Teljes anyagi támogatást kapnak a Diákhitel II programon keresztül felsőoktatási tanulmányaihoz az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók - közölte a Kormányszóvivői Iroda. A közlemény hangsúlyozza: a kedvezményes kamattámogatású hitel révén mindenki számára lehetővé válik a jövőben a felsőoktatásban való részvétel, így azok számára is, akik korábban saját forrás híján nem tudtak egyetemre, főiskolára menni.

A kormányzati struktúra megváltoztatására, valamint ágazati reformokra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt az MSZP. Józsa István, az ellenzéki párt gazdasági ügyekért felelős országgyűlési frakcióvezető-helyettese azt mondta: nem szolgálja az ország érdekét, hogy nincs önálló pénzügyminisztérium és megszűnt a külgazdasági államtitkárság is. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője közölte: a szocialisták továbbra sem értik a helyzetet, ezért rossz válaszokat adnak.

A jövő héten dönthet a kormány arról a javaslatcsomagról, amelyet a főpolgármester juttatott el a miniszterelnöknek és a kabinet több tagjának a BKV-ügyben. A Magyar Nemzet úgy tudja: a közlekedési vállalat jövőjéről egyelőre nem lesz külön találkozó Tarlós István és Orbán Viktor között. A lap azt írta: a főpolgármester informális ígéretet kapott arra, hogy a kormány - az uniós és az IMF-tárgyalásoktól függetlenül - megoldást talál a közlekedési cég helyzetének rendezésére.

A Belügyminisztérium szerint négyszázezer, az egyik főszervező szerint egymillió ember részvételével zajlott a fővárosban a kormány mellett rendezett demonstráció. A tüntetők a Hősök teréről vonultak a Parlament előtti Kossuth Lajos térre. A Belügyminisztérium közleménye szerint a rendezvény békésen fejeződött be, rendőri intézkedésre nem volt szükség.

Lemondásra és az Országgyűlés feloszlatására szólították fel az államfőt a Dísz téren összegyűlt néhány ezer tüntető előtt felszólaló civil szervezetek képviselői. A szervezők szerint Schmitt Pálnak azért kellene távoznia, mert az őt ért plágiumvád miatt méltatlanná vált hivatalára.

Felgyorsult az influenza terjedése Európában - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A tájékoztatás szerint a múlt heti öttel szemben most már tíz ország számolt be az influenza növekvő ütemű terjedéséről. A közlemény alapján Magyarországon január közepén a legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebben Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az üzemanyagárak csökkenését valószínűsíti a jövő héten a portfolio.hu. A portál emlékeztet: a héten csökkent a gázolaj nemzetközi jegyzésára, miközben a benziné emelkedett. A portfolio.hu ugyanakkor hangsúlyozza: a forint erősödésének köszönhetően a gázolaj ára várhatóan 4-5, míg a benziné ennél kisebb mértékben mérséklődhet. A Mol szerdán bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin, 6-tal pedig a gázolaj árát, így a benzin átlagára 427 forintra, a gázolajé 449-re nőtt.

Újabb holttestet találtak a mentőosztagok az egy hete az olaszországi Giglio szigeténél hajótörést szenvedett és oldalára borult óceánjáróban, a nőt DNS-vizsgálattal azonosítják majd - közölték a helyi hatóságok. A szerencsétlenség halálos áldozatainak száma ezzel 12-re emelkedett, az azonosítottak egyike egy magyar hegedűművész. A Costa Concordia fedélzetén összesen 4.429-en voltak a hajótöréskor, még 20 embert keresnek, köztük egy magyar nőt.

Horvátországban nacionalista tüntetést oszlatott fel a rendőrség. A mintegy ezer háborús veterán és szélsőjobboldali a demonstráció végén el akarta távolítani a Zágráb főterén felállított európai uniós zászlót. A rendőrök három embert előállítottak, a dulakodásban többen megsérültek. Horvátországban vasárnap tartják az ország uniós csatlakozásáról szóló népszavazást. A felmérések szerint a választók majdnem 60 százaléka támogatja, hogy Horvátország az Európai Unió tagja legyen. Zágráb tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013 júliusában lép életbe, ha azt a vasárnapi népszavazás, majd a többi 27 tagállam parlamentje is megerősíti.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×