INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tartalék-felhasználásról, bevételnövelésről és kiadáscsökkentésről dönt a kormány

InfoRádió / MTI
A kormány a jövő évi 300 milliárd forintos tartalék felhasználásával, valamint bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések kombinációjával kezeli az alacsonyabb növekedés és gyengébb forintárfolyam miatti eltérést a büdzsében - közölték a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Hozzátették: az, hogy a "kombinációban" az egyes típusú intézkedések milyen arányban szerepelnek, a szerdai kormányülésen dől majd el.

A büdzsé átalakításának egyik oka az, hogy az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre mint korábban, valamint az: ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára. Ezért az egész 2012-es költségvetést más euró-forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a kormány a benyújtáskor kalkulált - írta az NGM.

Arra a kérdésre, hogy tartható-e a jövő évi költségvetés tervezett, december 19-i zárószavazásának időpontja, a minisztérium azt válaszolta: ha december 31-ig az Országgyűlés nem fogadná el a következő évre szóló költségvetési törvényjavaslatot, akkor a most még hatályos államháztartási törvény alapján törvényt alkothatna átmeneti gazdálkodásról. Az erről szóló törvényt a kormánynak kell haladéktalanul elkészíteni és a parlament elé terjeszteni.

Ezen túlmenően a kormány az államháztartási törvény alapján - az átmeneti gazdálkodásról szóló törvény elmaradása, vagy hatályát vesztése esetén - jogosult a költségvetést megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások időarányos teljesítésére - fogalmaz a minisztérium.

A címlapról ajánljuk