eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának emelésére készül a kormány - a nap hírei

A többi között az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának emelésével foltozná be a 100 milliárdos költségvetési lyukat a kormány. Várhatóan rontja Magyarország GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a jegybank. Helyenként már fekete riasztás van érvényben a magas parlagfű-pollenkoncentráció miatt.

Egyebek mellett a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának emelésével tervezi kipótolni a 2011-es költségvetésben a vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt keletkezett 100 milliárd forintos hiányt a kormány - mondta a TV2-nek adott interjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a közkiadásokat nem lehet tovább karcsúsítani, de arra van mód, hogy az idei költségvetés néhány tételét ne teljesítsék, hanem áthelyezzék a jövő évi, vagy a két évvel későbbi büdzsébe. A kormányfő további konkrétumokat a kabinet jövő szerdán záruló kétnapos ülése után tesz közzé. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban, a kormányfő és 11 közgazdász megbeszélése után azt mondta: a többi között az áfabehajtás hatékonyságát növelő intézkedésekkel tervezik fedezni a költségvetési hiányt. Hozzátette: a találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy továbbra sem szabad megszorító politikát alkalmazni.

Az MSZP szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az egy év alatt tévesnek bizonyult gazdaságpolitikai irányt erőlteti tovább. A szocialista Józsa István azt mondta: kiderült, hogy az egykulcsos jövedelemadó-rendszert nem bírja el a költségvetés. Az ellenzéki politikus az InfoRádióban a megszorítás nélküli hiánytartásról azt mondta: nem az számít, hogyan nevezik, hanem, hogy a százmilliárdos zárolások azt jelentik, hogy pénzt vonnak ki az ágazatokból. Az LMP szintén úgy reagált, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, a többi között az egykulcsos adórendszer bevezetése tette sebezhetővé az országot.

Várhatóan rontja Magyarország GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését az európai gazdaságnövekedési lassulás hatására a jegybank - nyilatkozta Simor András, az MNB elnöke a Bloomberg hírügynökségnek a tiroli Alpbachban. A központi bank jelenlegi éves előrejelzése szerint idén és jövőre egyaránt 2,7 százalékkal nő a magyar gazdaság. Simor András az Európa Fórum című konferencián arról is beszélt, hogy az euróövezeti válság nem az euró válsága, hanem bizonyos országokban folytatott gazdaság- és költségvetési politikák kudarca, míg az euró maga sikertörténet. Szerinte ezért a Magyarországhoz hasonló közép- és kelet-európai országoknak csatlakozniuk kell az euróövezethez, a kérdés csak az lehet, hogy mikor a legmegfelelőbb a csatlakozás. A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt is kijelentette, hogy a szabályok kikényszerítése érdekében egy erős, központi intézményre van szükség az euróövezetben.

34 javaslatot fogalmazott meg a tavalyi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése után az Állami Számvevőszék; a zárszámadás ugyanakkor megfelelt a törvényi kritériumoknak. A szervezet elnöke elmondta: annak ellenére, hogy 2010 választási év volt, így két kormányzati ciklust is érintett, kézben tartott költségvetést volt a tavalyi. Domokos László nagy eredménynek nevezte, hogy nem szállt el a költségvetés, ahogy 2006-ban és 2002-ben. Becker Pál, a számvevőszék főosztályvezetője úgy fogalmazott: a zárszámadás megfelelt a törvény adta kötelezettségeknek, ugyanakkor hiányolják a hosszú távú kötelezettségvállalásokat. A zárszámadásnál teljesebb körű, tartalmilag és formailag áttekinthetőbb munkát kér az Országgyűléstől a számvevőszék.

Az oktatási terület átalakításának célja, hogy segítse a családok és az iskola kapcsolatának erősítését, és a hagyományos családmodell értékeinek terjesztését - mondta a főpolgármester. Tarlós István a fővárosi Madách Imre Gimnázium tanévnyitó ünnepségén hangsúlyozta: kiemelt feladatként kell kezelni a közösségi élet iskolán belüli fejlesztését, az egészséges életmódra nevelést és a környezettudatos magatartás erősítését. A főváros oktatási intézményeiben 57 ezer diák és nyolcezer pedagógus számára kezdődött meg a tanév.

A közoktatás színvonalának romlása nélkül nem lehet több iskolát bezárni és több pedagógust elbocsátani - jelentette ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Miskolcon. Mendrey László a kormány által elfogadott köznevelési törvényjavaslat koncepciójáról kiszivárgott információk kapcsán azt mondta: egyeztetésre van szükség az állam szerepvállalásáról, a tanárok 32 órás kötelező iskolai bent tartózkodásáról és az egész napos oktatás megszervezéséről. Az érdekvédelmi vezető emlékeztetett arra: korábban a megemelt terhelés és a pedagógus életpályamodell egyidejű bevezetését ígérték az illetékesek.

Helyenként már fekete, vagyis a hat fokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben a magas parlagfű-pollenkoncentráció miatt. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe alapján Pécs és Nyíregyháza térségében a legrosszabb a helyzet, emellett az ország túlnyomó részére sötétbordó, vagyis negyedik szintű riasztást adtak ki. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyarok 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Befejeződött a tavaly októberben vörösiszappal elöntött kolontári halastó medrének kotrása. A csaknem 3 hektáros tóból több mint húszezer köbméternyi szennyező anyagot távolítottak el. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium külterületek mentesítésével megbízott szakembere közölte: a horgásztó mentesítése 450 millió forintba került.

Az Egri borvidékhez tartozó Noszvajon működő Thummerer Pincészet lett az idén az év pincészete. A díjat a Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Szőlő és Bortermelők Szövetsége által delegált 85 szakember szavazata alapján ítélik oda évente egy pincészetnek, az idén immár 10. alkalommal.

Tarr Béla A torinói ló című játékfilmje indul az Oscar-díjért - közölte a Magyar Filmunió. A hivatalos nevezések közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért versenyeznek majd.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×