eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Még az idén aláírhatják Horvátország csatlakozási szerződését - a nap hírei

Még az idén aláírhatják Horvátország csatlakozási szerződését az Európai Unióhoz - közölte az Európai Tanács elnöke. Herman Van Rompuy Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján azt mondta: még ebben a hónapban lezárják Zágrábbal a csatlakozási tárgyalásokat.

Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta: az Európai Unió még ősszel dönt arról, hogyan folytatódjon a közösség bővítési folyamata. A magyar miniszterelnök hozzátette: az Európai Unió állam- és kormányfői jóváhagyták az uniós roma-, valamint a Duna-stratégiát is. Orbán Viktor hozzátette: az Európai Unió most annak ellenére erősebb, mint fél évvel ezelőtt, hogy az elmúlt hat hónapban történt a japán természeti katasztrófa, az észak-afrikai változássorozat, illetve az euró válsága.

Budapesten a kínai kormányfő

Budapesten tárgyal a kínai miniszterelnök. Ven Csia-paót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára fogadta. A kínai kormányfő azt mondta: Peking felkészült arra, hogy Budapesttel együttműködve áttörést érjen el a két ország közötti kapcsolatokban. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője emlékeztetett: kínai kormányfő legutóbb 24 éve járt Magyarországon. Ven Csia-pao kétnapos látogatásán találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, a legfőbb közjogi méltóságokkal, és felszólal a Magyar Tudományos Akadémián rendezett Kelet-közép-európai Gazdasági Fórumon is.

Új lesz a katasztrófavédelmi szervezet

A megfelelő jogi háttér, jogi biztonság megteremtésével segíti a katasztrófavédelem dolgozóinak munkáját a kormány és a Belügyminisztérium. Erről a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ 63. tanévzáró ünnepségén beszélt a belügyminiszter. Pintér Sándor a végzősök előtt elmondta: megkezdődött a jogi eszközök előkészítése egy újfajta katasztrófavédelmi szervezet felállítására, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van.

Fennmaradhat a Nyugat-magyarországi Egyetem

Tovább működhet a történelmi hagyományokkal rendelkező, és kiemelkedő eredményeket felmutató Nyugat-magyarországi Egyetem - közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa az universitas központi tanévzáró ünnepségén Sopronban ugyanakkor azt mondta: a nyugat-magyarországi és a győri Széchenyi egyetem belső szerkezetében is lehetnek változások, de erről még nem zárultak le a tárgyalások.

Budai Gyula újabb feljelentése

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen az elszámoltatási kormánybiztos a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet 2007-es szerződései ügyében. Budai Gyula azt mondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 14,2 millió forint összegű számlát, valamint a szaktanácsadási intézet és egy vállalkozás közötti szerződéseket bocsátotta a rendelkezésére. A feljelentés szerint a Conpab Kft.-t néhány nappal a szerződéskötés előtt alapították, és a vállalt szolgáltatás teljesítéséről semmilyen irat nem áll rendelkezésre. Neupor Zsolt, az intézetet a kérdéses időszakban igazgató szocialista politikus azt mondta: a kormánybiztos kijelentései nem igazak és nem tényszerűek, ezért jogi útra tereli az ügyet.

Jövő héten nem lesz BKV-sztrájk

Elhalasztotta a június 29-ére meghirdetett BKV-sztrájkot a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Az érdekképviselet elnöke azután beszélt erről, hogy a bíróság nem foglalt állást a munkabeszüntetés jogosságáról. Gulyás Attila közölte: fellebbeznek a döntés ellen. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: törvényesen kívánnak eljárni, ezért a június 29-ére meghirdetett sztrájkot elhalasztják; azt egy későbbi időpontban tartják meg, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodni a járművezetők korkedvezményes nyugdíjáról és a korengedmény lehetőségéről. Gulyás Attila szerint az új sztrájktörvény ellehetetleníti a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos jogainak gyakorlását, mert esetenként hónapokig tart, amíg egy bejelentett akcióról kiderül, hogy az egyáltalán megtartható-e.

Megkapják a túlóradíjat a kaposvári tűzoltók

Megkapják elmaradt túlóradíjukat a kaposvári tűzoltók - közölte a város polgármestere. Szita Károly elmondta: az önkormányzat ma átutalta a hét éve ki nem fizetett, összesen 56 millió forint túlóradíj felét, ezt a júliusi fizetésükkel, a fennmaradó összeget pedig októberben kapják meg a tűzoltók.

Franciaországban is kitört a hasmenésjárvány

Franciaországban öt embert ápolnak kórházban súlyos hasmenéses tünetekkel. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a dél-franciaországi Bordeaux környékén tíz ember betegedett meg, közülük eddig két esetben mutatták ki ugyanazt a kóli baktériumot, ami a németországi járványt is okozta. Három nőt súlyos veseelégtelenséggel kezelnek. Az első vizsgálatok a baktériumot növényi csírákban azonosították, amelyet egy iskolai évzárón fogyasztottak el a betegek.

Elhunyt Peter Falk

83 éves korában, Los Angelesben elhunyt Peter Falk színész, akinek legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy volt. A színész halálhírét egyik hozzátartozója jelentette be egy kaliforniai rádióban.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×