eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megindult a belső harc az MSZP-ben: Gyurcsány előállt a pártszavazás kérdéseivel

Gyurcsány Ferencék hat kérdést szeretnének pártszavazásra bocsátani: az első három az anyagi feddhetetlenség megteremtését, a második három a politikai tisztaság megerősítését szolgálja - derül ki a volt miniszterelnök keddi Facebook-bejegyzéséből. Az MSZP jelenlegi vezetői szerint kimondottan káros az ország számára is Gyurcsányék szavazási kezdeményezése.

Gyurcsány Ferenc április 26-án jelentette be a közösségi portálon, hogy az általa vezetett demokratikus koalíció platform vezetői pártszavazást kezdeményeznek, mert nem akarják, hogy "tisztázatlan eredetű pénzek felhasználásának legkisebb gyanúja vetődjön" a szocialista pártra.

Friss bejegyzésében azt írja, nincs ok félni a pártszavazástól, a felteendő kérdések nem megosztják, hanem egyesítik a pártot, nem konfliktust, hanem megoldást hoznak. A kérdések:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt kongresszusa az országos elnökség tagjaira, a megyei (fővárosi), a választókerületi és a helyi szervezetek, valamint a Választmány vezetőire az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú, párton belüli jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat alkosson?;

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett tagjainak, valamint az ilyen pozícióra pályázó jelöltjeinek jövedelem- és vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson?;

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt kongresszusa a párt gazdálkodására a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot és nagyobb átláthatóságot biztosító szabályokat alkosson?;

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt tagja megyei (fővárosi) és országos szinten összesen csak egy választott párttisztséget (testületi tagságot) tölthessen be?;

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt elnökét a párt tagsága közvetlenül válassza meg?;

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt megyei (fővárosi) szervezeteinek (területi szövetségeinek) elnökét a szervezet tagsága közvetlenül válassza meg?."

Gyurcsány Ferenc úgy ítéli meg, nem lesz nehéz dolguk a támogató aláírások gyűjtésében, "tudjuk, hogy a tagság és a vezetők túlnyomó többsége is ilyen pártot kíván".

Az MSZP alapszabálya szerint a párttagok közösségi joga, hogy pártszavazással döntéseket hozzanak vagy véleményt nyilvánítsanak. Pártszavazás tartható helyi, területi és országos szinten is, de nem lehetséges pénzügyi és gazdálkodási kérdésben. Pártszavazás csak olyan ügyben tartható, amelyekben egyértelmű elfogadás vagy elutasítás lehetséges, párttisztség kérdésében nem.

Országos pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ugyanakkor az országos pártszavazást ki kell írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább egytizede írásban, a pártszavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri. A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos szavazatot adott le. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egy negyede azonos módon szavazott.

Balogh András, az MSZP elnökhelyettese a pártszavazásról azt mondta, hogy az kimondottan káros az ország számára is, ráadásul éppen akkor veti fel a párt volt vezetője, mikor kritikus a helyzet Magyarországon. Az szerinte jogos, hogy nyissanak tiszta lapot a szocialisták, ugyanakkor emlékeztetett, hogy a legtöbb korrupciós és egyéb botrány éppen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének idejére esett.

Lendvai Ildikó volt pártelnök szerint sem az MSZP alapszabályának módosítása most a legfontosabb feladat az országban. Szerinte inkább törvényjavaslatokkal kellene előjönni.

Az MSZP korábbi elnöke, Hiller István szerint rossz az időzítés, hiszen az MSZP-nek nem önmagára, hanem a Fideszből kiábrándult szavazókra kell figyelnie.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×