INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Egy évvel a parlamenti választások után ki profitál a Fidesz visszaeséséből?

Infostart / InfoRádió
A korábbi tapasztalatokhoz képest később kezdődött el a vezető kormánypárt, a Fidesz támogatottságának a csökkenése - mondta az InfoRádiónak a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója egy évvel a parlamenti választások első fordulója után.

Mintegy félmillió választópolgárral kevesebb van a Fidesz mellett, mint amennyien szavaztak a pártra az egy évvel ezelőtti parlamenti választáson - mondta az InfoRádiónak a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója, aki hozzátette, nagy utat tett meg ideáig a Fidesz: a támogatottsága a választáson elért 2,7 millióról három millió fölé ment, mert a szavazást követő néhány hónapban sokan sodródtak a párthoz.

Závecz Tibor kiemelte, hogy a kormánypárt meglehetősen jól tartotta magát, mert csak 2011 első hónapjaiban kezdődött el a lefelé tartó trend. Ritka az, amikor a kormánypárt háromnegyed évig tartja a választáson megszerzett szavazótáborát, mivel általában sokkal korábban kezdődik a visszaesés. Még 1998-ban is hamarabb kezdődött el a szavazók elpártolása a Fidesztől - emlékeztetett a szakember.

Hangsúlyozta, hogy eddig egyik ellenzéki párt sem profitált a Fidesz visszaeséséből. Závecz Tibor szerint az MSZP stagnál, az LMP a bejutási küszöb körül van, a Jobbik pedig hullámzik: az ősszel gyenge pillanatokat élt át a párt, de idén fokról fokra gyarapítja táborát, viszont így is csak közelíti azt a támogatottságot, amelyet a parlamenti választáson elért.

Nem az a kérdés tehát, hogy az ellenzéki pártok meg tudják-e haladni a megszerzett támogatottsági szintjüket, hanem az, hogy a hullámvölgybe kerülésüket kompenzálni tudják-e az új szavazókkal. A válasz eddig az, hogy nem képesek magukhoz gyűjteni a kormánypárttól távozó szavazókat - foglalta össze a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója az előző egy év tapasztalatait.

Hanganyag: Farkas Dávid

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk