eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egy évvel a parlamenti választások után ki profitál a Fidesz visszaeséséből?

A korábbi tapasztalatokhoz képest később kezdődött el a vezető kormánypárt, a Fidesz támogatottságának a csökkenése - mondta az InfoRádiónak a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója egy évvel a parlamenti választások első fordulója után.

Mintegy félmillió választópolgárral kevesebb van a Fidesz mellett, mint amennyien szavaztak a pártra az egy évvel ezelőtti parlamenti választáson - mondta az InfoRádiónak a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója, aki hozzátette, nagy utat tett meg ideáig a Fidesz: a támogatottsága a választáson elért 2,7 millióról három millió fölé ment, mert a szavazást követő néhány hónapban sokan sodródtak a párthoz.

Závecz Tibor kiemelte, hogy a kormánypárt meglehetősen jól tartotta magát, mert csak 2011 első hónapjaiban kezdődött el a lefelé tartó trend. Ritka az, amikor a kormánypárt háromnegyed évig tartja a választáson megszerzett szavazótáborát, mivel általában sokkal korábban kezdődik a visszaesés. Még 1998-ban is hamarabb kezdődött el a szavazók elpártolása a Fidesztől - emlékeztetett a szakember.

Hangsúlyozta, hogy eddig egyik ellenzéki párt sem profitált a Fidesz visszaeséséből. Závecz Tibor szerint az MSZP stagnál, az LMP a bejutási küszöb körül van, a Jobbik pedig hullámzik: az ősszel gyenge pillanatokat élt át a párt, de idén fokról fokra gyarapítja táborát, viszont így is csak közelíti azt a támogatottságot, amelyet a parlamenti választáson elért.

Nem az a kérdés tehát, hogy az ellenzéki pártok meg tudják-e haladni a megszerzett támogatottsági szintjüket, hanem az, hogy a hullámvölgybe kerülésüket kompenzálni tudják-e az új szavazókkal. A válasz eddig az, hogy nem képesek magukhoz gyűjteni a kormánypárttól távozó szavazókat - foglalta össze a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója az előző egy év tapasztalatait.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×