INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Túl magas a Balaton, megnyitják a zsilipet

InfoRádió / MTI
Várhatóan a jövő hét közepén újra meg kell nyitni a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, és lesz bőven víz ahhoz is, hogy májusban a felújított hajózsilip főpróbájaként leengedjék a Balatonból a Dunába a vízügy használaton kívüli, értékesített tankhajóját és lakóhajóját - tájékoztatott Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

A Balaton átlagos vízszintje szerdán 115 centiméter volt, ez öt centiméterrel meghaladja az üzemeltetési szabályzat szerinti maximumot. A cél általában az, hogy a nyári meleg, csapadékszegényebb időszakra elég vizet tartalékoljanak a Balatonban úgy, hogy a magas vízállás ne veszélyeztesse a partvédő műveket és a part menti településrészeket.

A zsilip újbóli megnyitására várhatóan azért lesz szükség, mert a vízszint már a megengedett maximum fölött van, és a vízmennyiséget tovább növelő, csapadékosabb időszak várható. A zsilip nyitásakor kisebb intenzitású (másodpercenként 20 köbméter), szinten tartó vízleeresztésre lehet számítani, amit azonnal felfüggesztenek a 110 centiméteres szabályozási maximum elérésekor - mondta a szakember.

Pécseli Péter beszámolt arról is, hogy jelenleg zajlik a hajózsilip hidraulikus rendszerének felújítása, s az várhatóan május közepére készül el. A tervek szerint a szerkezet főpróbájaként átzsilipelik és leengedik a Dunára a balatoni vízügyi kirendeltség által már nem használt, eladott két uszályhajót, ehhez egy pár napig tartó, másodpercenként 20 köbméteres intenzitású vízleeresztésre lesz szükség.

Míg tavaly tizenhét hajó, főként vitorlás esetében kértek engedélyt arra, hogy az a Sión közlekedhessen a Balaton és a Duna irányába, addig az idén egyelőre csak ez a két nagyhajó vár a hajózsilip beüzemelésére.

A címlapról ajánljuk