eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Túl magas a Balaton, megnyitják a zsilipet

Várhatóan a jövő hét közepén újra meg kell nyitni a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, és lesz bőven víz ahhoz is, hogy májusban a felújított hajózsilip főpróbájaként leengedjék a Balatonból a Dunába a vízügy használaton kívüli, értékesített tankhajóját és lakóhajóját - tájékoztatott Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

A Balaton átlagos vízszintje szerdán 115 centiméter volt, ez öt centiméterrel meghaladja az üzemeltetési szabályzat szerinti maximumot. A cél általában az, hogy a nyári meleg, csapadékszegényebb időszakra elég vizet tartalékoljanak a Balatonban úgy, hogy a magas vízállás ne veszélyeztesse a partvédő műveket és a part menti településrészeket.

A zsilip újbóli megnyitására várhatóan azért lesz szükség, mert a vízszint már a megengedett maximum fölött van, és a vízmennyiséget tovább növelő, csapadékosabb időszak várható. A zsilip nyitásakor kisebb intenzitású (másodpercenként 20 köbméter), szinten tartó vízleeresztésre lehet számítani, amit azonnal felfüggesztenek a 110 centiméteres szabályozási maximum elérésekor - mondta a szakember.

Pécseli Péter beszámolt arról is, hogy jelenleg zajlik a hajózsilip hidraulikus rendszerének felújítása, s az várhatóan május közepére készül el. A tervek szerint a szerkezet főpróbájaként átzsilipelik és leengedik a Dunára a balatoni vízügyi kirendeltség által már nem használt, eladott két uszályhajót, ehhez egy pár napig tartó, másodpercenként 20 köbméteres intenzitású vízleeresztésre lesz szükség.

Míg tavaly tizenhét hajó, főként vitorlás esetében kértek engedélyt arra, hogy az a Sión közlekedhessen a Balaton és a Duna irányába, addig az idén egyelőre csak ez a két nagyhajó vár a hajózsilip beüzemelésére.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×