INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bakondi: Van, amit nem tud vállalni az állam

Infostart / InfoRádió
A nem vagyoni kártérítést és a vállalkozások elmaradt hasznának megtérítését nem tudja felvállalni az állam a fél évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György kormánybiztos, katasztrófavédelmi főigazgató.

Igazságügyi szakértők most a vállalkozók által benyújtott kárbejelentéseket vizsgálják, ez a munka a vörösiszap-katasztrófa többi károsultjánál már lezárult. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert a kormány a helyreállítás költségeit csak megelőlegezi, később pedig a károkozóval kívánja megfizettetni azokat, a bírósági eljárás megindításához pedig hivatalos dokumentációra van szükség - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője hozzátette: az állam a nem vagyoni kártérítést és a vállalkozások elmaradt hasznát sem tudja megtéríteni. Erről csak a bíróság dönthet, abban az esetben, ha a károsultak pert indítanak.

Bakondi György arról is beszámolt, hogy a devecseri lakóparkban 87, a kolontáriban pedig 21 házat építenek, és Somlóvásárhelyen is készül egy otthon. Többekkel nem új ingatlan építésében, hanem lakásvásárlásban vagy pénzügyi kártalanításban egyeztek meg - fűzte hozzá.

Az otthonok berendezésére az állam a Magyar Bútorszövetséggel kötött szerződést; az érintettek több mint háromezer féle bútor közül választhatnak - jegyezte meg az OKF főigazgatója.

Az iszapkatasztrófa által érintett területen teljeskörű rendezés folyik, ám a károk felmérése, az iszap összegyűjtése, a földek és az egyéb ingatlanok sorsának rendezése hosszadalmas folyamat - mondta Bakondi György, aki a hétvégén bejelentette: június végéig minden károsult megkapja kártalanítását, a helyreállításhoz pedig még több milliárd forintra lesz szükség.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk