eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megszüntetné az MNB függetlenségét a Jobbik

A Jobbik megszüntetné a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Alkotmánymódosítással rendelné az Országgyűlés alá a Magyar Nemzeti Bankot a Jobbik. Erre azért van szükség - mondta el sajtótájékoztatóján Lenhardt Balázs, az ellenzéki párt parlamenti képviselője -, mert a jegybank 10-15 milliárd forintos kárt okozott az államnak azzal, hogy tavaly november 30-tól három lépésben 5,25 százalékról hat százalékra emelte az alapkamatot. (A jegybanki alapkamat-emelés az állampapírok hozamán keresztül növelheti a központi költségvetés kamatkiadásait - a szerk.)

A jobbikos politikus az Államadósság Kezelő Központ hatástanulmányával igazolta állítását. Ebből a pénzből fel lehetett volna újítani a Puskás Stadiont, vagy elegendő lett volna a csődbe jutott önkormányzatok megsegítésére létrehozott pénzügyi keretösszeg 50 százalékos megemelésére - tette hozzá.

A Jobbik egyébként hamis és káros mítosznak tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. A jegybank most az Európai Központi Banktól és a külföldi spekulánsoktól függ, nem pedig a magyar nemzeti érdeket képviselő Országgyűléstől és kormánytól - jelentette ki Lenhardt Balázs.

Szerinte ezt a látszólagos függetlenséget meg kell szüntetni, ezért alaptörvénybe kell foglalni, hogy a Magyar Nemzeti Bank elszámoltatható az Országgyűlés által.

Minden ország alapvető joga, hogy szabadon irányítsa a pénzkibocsátást és a monetáris politikát, márpedig ez a független jegybankon keresztül nem valósulhat meg - tette hozzá a Jobbik képviselője. Szerinte a Magyar Nemzeti Bank kizárólag az infláció mértékét veszi figyelembe a döntései során, és ez a jelenlegi gazdasági helyzetben nem hatékony. Lenhardt Balázs úgy véli, hogy inkább emelkedjen fél százalékponttal az infláció, csak induljon be a gazdasági növekedés, kezdődjenek állami beruházások.

Emlékeztetett arra, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadóval az egyébként is sokat kereső, három gyermeket nevelő Simor András jegybankelnök járt jól, mert havonta több mint félmillióval többet vihet haza, mint eddig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×