eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Galilelo navigációs program mellett az EU-miniszterek

Az Európai Unió tagországainak közlekedési ügyekért felelős miniszterei egyöntetűen megerősítették elkötelezettségüket csütörtökön a Galileo műholdas navigációs program végrehajtása mellett - jelentette be a brüsszeli miniszteri ülésen elnöklő Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

Leszögezte, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot valamennyi tagállam támogatta.

Az elfogadott következtetések "világos politikai üzenetet küldenek az EU lakosságának, az Európai Bizottságnak és az iparágnak" arról, hogy a tagországok folytatni kívánják a programot - emelte ki közleményében a magyar elnökség képviselője.

A Galileo az EU saját műholdas navigációs beruházása, amely az eredeti tervek szerint 30 műhold pályára állítását is jelenti. A kivitelezés azonban csúszik, és a legfrissebb utalások szerint legalább 2014-ig várni kell, mire a rendszer működőképes lehet.

A tagállamok a brüsszeli találkozón azt is megerősítették, hogy a program finanszírozását biztosítani kell az EU költségvetéséből. Hozzátették viszont, hogy olyan új irányítási szerkezetre lenne szükség, amely hatékonyabbnak bizonyulhat a hosszú távú finanszírozás előteremtésében és a magánforrások felkutatásában.

Az EU 3,4 milliárd eurót már elkülönített erre a célra a hétéves (2007-2013) uniós költségvetésből, de az Európai Bizottság legújabb becslése szerint további 1,9 milliárd euróra szükség lehet a terv kivitelezéséhez.

A miniszterek most azt kérték a bizottságtól, hogy készítsen teljesen részletes számítást a szükségletekről.

Kompromisszumra jutottak ugyanakkor arról, hogy a költségnövekedésre a következő költségvetési ciklusban tartalékot kell képezni. Azzal bízták meg továbbá az Európai Bizottságot, hogy keressen megtakarítási lehetőségeket.

"A tagállamok nem fogadják el korlátok nélkül a költségek növekedését. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy feltárják az esetleges többletköltségek csökkentését" - fogalmazott Völner Pál az ülést követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: "a Galileo-program van annyira fontos, és mindenki annyira elkötelezett mellette, hogy nem szabad hagyni, hogy csak a pénzügyi nehézségek miatt ne valósuljon meg".

Kimondták azt is, hogy a rendszert az eddig tervezett műszaki tartalommal kell elkészíteni, továbbá a most látható ütemtervhez képest nem fogadható el késés.

Siim Kallas közlekedési biztos a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság álláspontja szerint a finanszírozás további kérdéseinek eldöntéséhez meg kell várni a 2013 utáni időszakra vonatkozó keretköltségvetési EU-vitát.

A magyar elnökség közleménye emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság januárban időközi értékelést adott ki a program megvalósításáról. Völner Pál figyelemre méltónak nevezte, hogy a Tanács alig két hónapra rá már el is tudta fogadni saját véleményét.

Az említett, év eleji értékelés szerint a programban elért új eredmények révén az EU nagyobb részesedést szerezhet a világ űrtechnológiai piacán, és függetlenséget biztosíthat az EU-nak egy olyan ágazatban, amely a gazdaság fejlődése és a lakosság jóléte szempontjából egyaránt fontos.

A miniszteri következtetések szerint a program hozzájárul az uniós gazdaság nemzetközi válság utáni fellendüléséhez is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×