eur:
401.27
usd:
367.03
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Karácsonyra se vegyünk élő állatot ajándékba!

A legjobb az lenne, ha karácsonyra nem ajándékoznának kisállatot, mert a legtöbb élő meglepetés pár hét után az utcára kerül - mondta az InfoRádiónak az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Seres Zoltán kiemelte: annak ellenére kiteszik a megunt kedvenceket, hogy azt a törvény bünteti.

Az ünnepek előtt mindenfelé élő állatok ajándékozására felhívó hirdetésekkel lehet találkozni, pedig az állatvédők szerint nem lenne szabad - gyakran meggondolatlanuk - nyulat, hörcsögöt, macskát, kutyát vagy más állatot a fa alá tenni.

A felelős gazdi tudatosan készül az állattartásra, megfelelő életteret biztosít kedvencének, és tisztában van azzal, hogy mindez rengeteg időbe és pénzbe kerül. Az olyan újdonsült tulajdonos számára azonban, aki nem tudja, milyen áldozatokkal jár az új jövevény tartása, hamar nyűggé válhat a dolog.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a felelőtlen állattartásba belecsöppent emberek rendszerint meg akarnak szabadulni az ajándékba kapott élőlényektől.

Nem ritka, hogy a megunt díszhalakat egyszerűen a vécébe engedik, számtalan apró rágcsáló, teknős, vadászgörény, pók - és megannyi más ajándékba kapható állat - pedig a legtöbbször visszakerül valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák, macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül vagy menhely fogadja be, a legtöbb gazdátlanná vált állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen végzi.

Pedig állatot kidobni, elhagyni bűncselekmény, akár börtönbüntetéssel is sújtható.

Az állatvédők ezért arra kérnek mindenkit, hogy karácsonykor se feledkezzen el a felelős állattartás fontosságáról, és inkább ne vásároljon élő állatot, hiszen nem tudhatja biztosan, hogy az érezni, szenvedni képes élőlény igazi örömöt okoz-e a megajándékozott számára.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×