eur:
401.27
usd:
367.03
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Itt az újabb élelmiszerbotrány - lapszemle

Antibiotikummal súlyosan szennyezett mézet vettek Gödöllőn a Magyar Nemzet munkatársai. Az eladó egy magyar-német vegyesvállalat tulajdonosa és ügyvezetője. Új helyzetet teremt az Alkotmánybíróság hatáskörének novemberi szűkítése - olvasható a Népszabadságban. Válogatás a reggeli lapokból.

Antibiotikummal súlyosan szennyezett mézet vettek Gödöllőn a Magyar Nemzet munkatársai. Egy magyar-német vegyesvállalat tulajdonosa és ügyvezetője irodájában, pult alól, számla és nyugta nélkül, címkével ellátatlan kis vödrökben árul különböző mézeket. Az eladó Fazekas Gyula, aki éveken keresztül a szakma krémjét képviselte. Az elmúlt napokig ő volt a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke.

Népszabadság: Az emberi méltóság és az adó

Új helyzetet teremt az Alkotmánybíróság hatáskörének novemberi szűkítése, és emiatt a testület át kívánja tekinteni, mit tehet a pénzügyi tárgyú törvényekkel. Ezeket ugyanis a lap szerint kizárólag az emberi méltóság sérelme esetén semmisíthetik meg, és ha egy beadványban másra hivatkoznak, azzal érdemben nem foglalkozhatnak. A bíráknak ezért állást kell foglalniuk, mit kezdenek az e körben korábban benyújtott, ám még nem tárgyalt indítványokkal.

Index: Új törvény az MFB-ről

Fél év után ismét módosította a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvényt a parlament. A bank eszerint nemcsak fejlesztési célú hitelt, hanem működést is finanszírozhat, nem elvárás a nyereséges működés, és változik a banktitok szabályozása is. Ezentúl egyetlen kormányhatározat alapján bármelyik cég kaphat hitelt bármire, az sem gond, ha történetesen MFB alkalmazott vezeti.

Napi Gazdaság: Dinamikusan nőhet jövőre a lakásszektor

Idén a 16-17 ezer új lakás átadásáról szóló prognózisok ellenében a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda már 22 ezer lakás átadásáról beszél, jövőre pedig csaknem 30 ezres átadást jósol. Az elemezés szerint a 20 ezer alatti lakásépítési várakozások nem megalapozottak, mert az évente épülő lakások legnagyobb része akkor is megépülne, ha nem lenne lakástámogatási rendszer. Ahhoz azonban valóban szükség lenne egy támogatási rendszerre, hogy 40 ezer fölé emelkedjen az évente átadott lakások száma.

Világgazdaság: Még mindig rosszabb a nőknek

Nemcsak a nők fizetése, hanem a foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól, a Hay Group felmérése szerint az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg a vállalati ranglétrán felfelé haladva: a felső vezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia egyedül az adminisztratív, illetve az alacsonyabb szintű szakértői pozíciókban törik meg. Még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrierszint után bezáródnak a továbblépéshez vezető utak - kommentálta az eredményeket Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának vezetője.

Pénzcentrum.hu: Megtelnek a szállodák karácsonyra

Évről-évre magasabb a hazai szállodák foglaltsági aránya a karácsonyi időszakra: míg korábban az egyedülállók töltötték hotelekben az ünnepeket, addig mára a párok, családok is egyre nagyobb számban gondolják úgy, hogy megspórolják a készülődéssel járó idegeskedést. A szállodák pedig ünnepi programokkal várják a karácsonyi utazókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×