eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Hímes pendrive is lapul majd a nemzeti ajándékcsomagban

Magyarország hagyományait, szellemi innovációit bemutató, legfeljebb 200 euró (55 ezer forint) értékű ajándékokat kapnak a 2011. első félévi magyar EU-elnökség vendégei - tájékoztatta a Külügyminisztérium szombaton az MTI-t.

Az ajándéktárgyak meghatározásánál, kiválasztásánál a magyar hagyományok ismertetése és a költséghatékonyság mellett fontos szempont volt, hogy modernek és jó minőségűek, tartósak legyenek. Az ajándékokat úgy válogatták össze, hogy azok értéke ne haladja meg a 200 eurót, "mert nagyjából ez a megajándékozottak által még elfogadható értékhatár".

A Külügyminisztérium rámutatott: a világgazdasági válság következtében az uniós gyakorlat nemcsak az ajándékok értékét, de az ajándékozás gyakoriságát és helyszínét illetően is megváltozott. Az Európai Tanács főtitkárságának javaslatára már csak az informális tanácsüléseken, egyéb vezetői és szakértői üléseken (a soros elnöki posztot betöltő ország fővárosában), illetve az egyik kezdeti brüsszeli tanácsi munkacsoportülésen van ajándékozás.

A vendégeknek a szokásos elnökségi nyakkendőkkel, sálakkal, tollakkal, nyakpántokkal és mandzsettagombokkal kedveskednek. A magyaros jelleget két herendi csésze, a herendi és Zsolnay kitűzők, Liszt CD-k, a "hímes", magyaros mintázatú pendrive-ok, a magyar találmányokat a Rubik-kocka, C-vitaminos cukorka, a lézeres golyóstollak és dinamós zseblámpák képviselik.

Az ajándékcsomagokat több kategóriába sorolták.

A VIP kategóriába tartozók (állam- és kormányfők, továbbá az EU-intézmények felsővezetői) ajándékba kapnak Budapesten egy pár, külön a magyar elnökségre készült herendi csészét alátéttel, egy herendi kitűzőt, egy selyem nyakkendőt, illetve sálat, továbbá egy lézeres elegáns tollat.

A miniszteri kategória (a miniszterek, uniós biztosok, az Európai Bizottság és az Európai Tanács főtitkára, az Európai Parlament bizottsági elnökei és a frakciók vezetői) kapnak egy "magyar találmányok" dobozt, amely néhány jelentős magyar találmányt, innovációt és tradíciót ismertet, benne lézeres tollal, dinamós zseblámpával, hímes pendrive-val és C-vitamin tartalmú cukorkával. Ugyancsak ajándékba kapnak egy herendi kitűzőt, nyakkendőt vagy sálat és egy Liszt CD-t.

A vezetők kategóriája (államtitkárok és helyettes államtitkárok, főigazgatók, főosztályvezetők, illetve az uniós intézmények középvezetői) egy Rubik-kockát vihetnek haza, és kapnak egy nyakkendőt vagy sálat, egy középkategóriás tollat, egy hímes pendrive-ot, valamint egy nyakpántot.

A szakértők (nem vezetői szintű delegációtagok, tanácsi munkacsoportok és budapesti szemináriumok résztvevői) nyakkendőt vagy sálat, Liszt-CD-t, nyakpántot, egyszerű (környezetbarát) tollat kapnak ajándékba.

A konferenciák résztvevői megkapják az úgynevezett alap tárgyalási csomagot, amelybe egy egyszerű logós toll, egy dosszié, egy jegyzettömb, illetve egy nyakpánt tartozik.

Az újságírókat is megajándékozzák, méghozzá két kategóriában. A véleményformáló újságírók is megkapják a "magyar találmányok" dobozt, ezenkívül nyakkendővel vagy sállal, dossziéval, jegyzettömbbel és nyakpánttal kedveskednek nekik. A többi, nem véleményformáló újságíró kap egy CD-lemezt Liszt Ferenc válogatott műveivel, valamint egy dossziét, egy jegyzettömböt, egy egyszerű tollat és egy nyakpántot.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×