eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Szilvásy tagadja, hogy törvényt sértett volna

A korábbi titokminiszter szerint az ügyészség politikai megrendelést teljesít azzal, hogy vádat emelt ellene. Szilvásy György az InfoRádiónak azt nyilatkozta: nem követett el törvénytelenséget, amikor a nemzetbiztonsági bizottság C típusú átvilágításon átesett tagjainak nem a nyilvánosságnak szánt hanganyagokat adott át.

A Fidesz politikai bosszújának tartja Szilvásy György, hogy az ügyészség vádat emelt ellene. Szerinte a hatóság ezzel politikai megrendelést teljesített.

Az egykori titokminiszter az InfoRádiónak elmondta: még nem kapta meg a hivatalos értesítést, jóllehet a Magyar Nemzet már két hete írt a vádemelésről. Egyelőre azt sem tudja, mi szerepel pontosan a vádiratban.

Szilvásy Györgyöt 2009 májusában azzal gyanúsította meg a főügyészség, hogy jogtalanul sokszorosította és osztotta szét, többek között a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak, az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését.

Az InfoRádiónak Szilvásy György erről úgy nyilatkozott: a nemzetbiztonsági bizottság tagjai C típusú átvilágításon estek át, a kiosztott hangfelvételeken pedig feltüntették, hogy nem nyilvánosak, és ezt szóban is megerősítette.

Egy kérdésre azonban máig nem kapott választ - fűzte hozzá Szilvásy: ha az baj volt, hogy ő kiosztotta a bizottság tagjainak a hangfelvételeket, és ezzel jelentős érdeksérelmet követett el azokkal szemben, akik azokon szerepeltek, akkor az miért nem jelentett gondot, amikor ezután, - Szilvásy szerint illetéktelenül - a Fidesz sajtótájékoztatón és az Interneten is nyilvánosságra hozta ezeket a hanganyagokat?

A volt titokminiszter máig úgy gondolja, hogy nem sértett törvényt azzal, amit tett. Nevezetesen, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot tájékoztatta arról, amiről információt kértek a testület tagjai.

Szilvásy György példa nélkülinek tartja, hogy ilyesmiért jogi eljárást helyeznek kilátásba. Hozzáfűzte: nagy baj lenne, ha Magyarországon egy miniszter az őt vizsgáló ellenőrző bizottság tagjainak nem adhatna át ilyen jellegű anyagokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×