eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Hamisított tojáspor a magyar piacon

Néhány napja az élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság ellenőrzése során Lengyelországból származó hamisított tojásport talált - közölte a Végh László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) keretében működő Tojásszövetség elnöke pénteken.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) ellenőrei megállapították, hogy a megvizsgált tojáspor tétel - amelynek forgalmazója a Szűcs és Társa Kereskedelmi Bt., Zengővárkony - fehérjetartalma alacsony volt, zsírtartalmának több, mint 80 százalékát pálmaolaj alkotta.

A Tojásszövetség közlése szerint a magyar tojáspiacot az utóbbi hónapokban rendkívül nagy mennyiségű, olcsó beszerzési áron kínált lengyel tojás és tojástermék árasztotta el.

A tapasztalatok szerint az olcsón beszerzett tojás a fogyasztói árat nem befolyásolta - az szinte az egész év folyamán változatlan volt -, ugyanakkor az import árunál a tojás minőségének egyik fontos jellemzője a frissesség legtöbbször megkérdőjelezhető.

A Tojásszövetség - a BTT-vel együtt - ez úton hívja fel a vásárlók figyelmét, ha megbízható minőségű tojást szeretnének vásárolni, ne csak a csomagoláson lévő tájékoztatást nézzék meg, hanem a tojásra bélyegzett, a termelés helyére utaló azonosító betűjelét - ez a második és a harmadik karaktert - is. Vagyis: szerepel-e, a HU jelzés az árun - tartalmazza a közlemény.

Földi Péter, a szövetség szaktanácsadója az MTI-nek elmondta: a magyar tojáságazat éves termelési értéke 30 milliárd forint. A hazai tojáspor forgalom 800-900 tonna évente. Ez mintegy 80 millió darab tojásnak felel meg.

Az étkezési tojástermelés Magyarországon az utóbbi években folyamatosan csökken. Az ország uniós csatlakozása óta - azaz 6 év alatt - 3 milliárdról 2,4 milliárd darabra. Az importált mennyisége évente 250-300 millió.

A karácsonyi tojásárról a szaktanácsadó elmondta: a termelőknek fizetett árnál a megszokott szezonális őszi emelkedés elmaradt, Húsvét óta 45 százalék volt az árcsökkenés, miközben a költségek - főként a takarmányár emelkedése miatt - 35 százalékkal nőttek.

A kereskedelem viszont azonos szinten tartja fogyasztói árat. Hiába szerzi be olcsón a tojást, a fogyasztói ár az akcióktól eltekintve magas. Így a karácsonyi, mintegy 25 százalékkal növekvő kereslet ellenére is, a fogyasztói ár várhatóan stabilan magas marad.

A hazai termelés tovább csökken, ha a beszállítói árak nem nőnek. Az EU Bizottság pedig éppen a napokban figyelmeztetett arra, hogy az unió tojáspiaca összeomolhat - mondta a szaktanácsadó.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×