eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Felkészülnek a hatóságok a Tisza áradására

Az eddigi legnagyobb vízálláshoz közelítő áradás várható a Tiszán, ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság pénteki, nyíregyházi rendkívüli ülésén több óvintézkedést rendelt el, hogy a hatékony védekezés feltételrendszerét megteremtse - közölte Seszták Oszkár, a szervezet vezetője, a térségi önkormányzat fideszes elnöke.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint mivel árhullám vonul le a Szamoson, a Túron és a Krasznán is, a Tisza vízállása Vásárosnaménynál megközelítheti az eddig mért maximumot, a 934 centiméteres magasságot.

A vízügyi igazgató hozzátette: a jelenlegi számítások szerint a beregi kisvárosban - mínusz vagy plusz 20 centiméteres eltéréssel - 900 centiméteres vízállás várható.

Az eddigi legnagyobb vízállást 2001 márciusában mérték Vásárosnaménynál, a szatmár-beregi árvíz idején, amikor a Tisza töltése Tarpánál, a Túré pedig Sonkádnál szakadt át.

A nyíregyházi vízügyi szervezet a Tisza mentén még csütörtökön elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, amelynél már csak a rendkívüli készenlét a nagyobb fokozat. Kiemelt figyelőszolgálatot tartanak, lezárták a zsilipeket, s intézkedtek a fő védvonal esetleges magasításáról, a töltések hullámverés elleni védelméről és vízügyi szakembereket rendeltek ki az érintett településekre az önkormányzatok munkájának segítésére.

Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője - a szabolcsi Tisza-szakasz Rakamaz alatti része a debreceni szervezethez tartozik - elmondta: a vásárosnaményi vízállástól teszik majd függővé, hogy milyen fokozatú árvízvédelmi készültséget rendelnek el Tokajtól lefelé a töltések mentén.

Csepely Zsigmond alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt közölte, hogy a helyi védelmi bizottságokat mindenütt felkészítették a várható feladatok ellátására. Intézkedtek arról is, hogy a katasztrófavédelmi főigazgatóságtól 12 nagy teljesítményi szivattyút szállítsanak az árhullám által veszélyeztetett térségbe, és szükség esetén további gépek is érkezhessenek a jövő héten. Emellett ezer védőfelszerelést is kértek és kaptak.

Tarcsa Csaba ezredes, a szabolcsi rendőr-főkapitányság helyettes vezetője kiemelte: a rendőrség felkészült az esetleges kitelepítésekre, vagyonvédelemre, védekezési forgalomirányításra, s a védművek állandó ellenőrzésére. Domokos János ezredes, a megyei védelmi titkárság vezetője a további intézkedések közül megemlítette, hogy elrendelték az operatív törzs működését, a települési védelmi és kitelepítési tervek aktualizálását, a közerők, a polgárvédelmi egységek személyi állományának, eszközeinek készenlétbe helyezését. Szabolcsban 16 komplex árvízvédelmi csoport működik minden eshetőségre készen, s az egységek 800 tagja szakaszosan, 6-12-24 órán belül bevethető a gátakon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×