eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Autóba rejtett pokolgépet hatástalanítottak a belfasti repülőtér mellett

Autóba rejtett pokolgépet hatástalanítottak vasárnap a brit hadsereg tűzszerészei az észak-írországi főváros, Belfast nemzetközi repülőtere mellett.

A légikikötő parkolójában álló szürke Toyota utasterében benzineskannákat vettek észre az utasok. A kiérkező szakértők megállapították, hogy működőképes robbanószerkezetről van szó.

A járművet vasárnap elszállították a repülőtér környékéről. A légi forgalomban nem volt fennakadás.

Egy napon belül ez volt a második fel nem robbant pokolgép, amelyet Észak-Írországban találtak. Előzőleg Lurgan városában, egy vasúti híd alá rejtett söröshordóban fedeztek fel 40 kilogramm robbanóanyagot. A hídon az ír főváros, Dublin és Belfast között közlekedő szerelvények is áthaladnak; a vasúti forgalmat az északi-írországi pályaszakaszon felfüggesztették.

A brit terrorellenes hatóságok jó ideje tartanak attól, hogy az észak-írországi rendezés ellenére kiújulhat a szakadár britellenes csoportok terrorhadjárata. A brit elhárítás (MI5) a múlt hónap végén fel is emelte az északír vonatkozású terrorkészültség szintjét, az addigi "mérsékeltről" "jelentősre" módosítva a riasztási fokozatot.

Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy az elhárítás szerint "erősen valószínű" valamely merénylet megkísérlése az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában.

Az MI5 vezetője már néhány nappal a szeptember végén bejelentett intézkedés előtt közölte, hogy az elmúlt három évben "folyamatosan élénkül" ezeknek a csoportoknak az aktivitása. Jóllehet e milíciák katonai kapacitása nem elégséges az olyan mértékű terrorkampányhoz, amelyet a korábbi évtizedekben a legnagyobb ír katolikus britellenes fegyveres csoport, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) folytatott, azonban a veszély "így is valós és növekvő" - fogalmazott a brit elhárítás első embere.

Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.

Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet, amely már hallatott magáról: fegyveresei tavaly két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×