eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Büntetőjogi eljárás indítását kérte a kormányfő a vörösiszap-katasztrófa ügyében - a nap legfontosabb hírei

Büntetőjogi eljárás megindítására kérte a belügyminisztert a hétfői vörösiszap-katasztrófa ügyében a kormányfő. Orbán Viktor a kormányzati koordinációs bizottság ülése után ezt azzal indokolta, hogy az eddigi információk szerint semmi nem utal arra, hogy a tragédiának természeti okai lennének.

Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy a felszín alatti ivóvízkészlet sehol sem szennyeződött, nincs sugárveszély, és a télre minden károsultnak biztosítják a megfelelő lakhatást. A kormány veszélyhelyzetet rendelt el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére. Jelenleg az érintett településeken a kármentesítés zajlik. A Kolontár mellett történt katasztrófának négy halálos áldozata van, öt embert még keresnek, és több száz családot kellett kiköltöztetni. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. nem tartja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért. Az üzemeltető a zagytározó köré háromlépcsős gyűrűt épít, amivel gyakorlatilag kizárható hasonló katasztrófa bekövetkezése. Közben az elszámoltatási kormánybiztos közölte: a katasztrófa felgyorsítja a timföldgyárat is birtokló társasággal összefüggő vizsgálatot. Papcsák Ferenc elmondta: egyelőre a minisztériumok tájékozódnak arról, hogy milyen szerződések jöttek létre a cégcsoport és az állam között az elmúlt időszakban. A Magyar Vöröskereszt és a Nemzeti Segélyvonal Kuratóriuma gyűjtést indított a károsultak megsegítésére.

Egy hetet csúszhat az adótörvények beterjesztése


Hírügynökségi értesülés szerint az eredeti tervekkel ellentétben nem nyújtja be a kormány pénteken a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek. A távirati iroda úgy tudja, hogy várhatóan egy hetet csúszik a törvényjavaslat parlament elé terjesztése. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium arról számolt be: a napokban közlik a tárcákkal a jövő évi költségvetési tervezés makrofeltételeit, majd ezután indítja el a konkrét egyeztetéseket a büdzséről. A költségvetési tervet a nemzetgazdasági tárca október 15-ig nyújtja be a kormánynak.

Nem diszkriminálják az egyházi iskolákat


Törvényben mondaná ki az önkormányzati és az egyházi iskolák közötti diszkrimináció tilalmát a kormány - mondta a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a magyar-vatikáni vegyes bizottság ülése után azt mondta: ennek alapján, ha az egyházi intézmények közfeladatot vállalnak át, akkor az önkormányzatiakkal azonos finanszírozást kaphatnak majd.

Lehetővé tenné a magáncsődöt az MSZP

A magáncsőd intézményének bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek az MSZP. Szekeres Imre, a szocialista párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szerint nem kielégítő a lakáshitelesek megsegítéséről szóló kormánypárti törvénycsomag, amely ráadásul csak a probléma rövid távú kezelésével foglalkozik.

Nem kell licenc az ápolóknak

Hatályon kívül helyezi az ápolói licencrendeleteket, valamint az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló miniszteri rendeletet az egészségügyi államtitkárság. A tájékoztatás szerint a döntést a szakmával egyetértésben hozták meg.

Újabb autópálya szakaszt adnak át


Még ebben a hónapban forgalomba helyezik az M43-as autópálya régi 5-ös út és a 47-es főút közötti, teljes első szakaszát. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint az autósok egyelőre főútként használhatják majd ezt a szakaszt.

Nyomozás MÁV Cargo-ügyben

Tavaly októberben fordult a Fővárosi Főügyészség az osztrák igazságügyi szervezetekhez a MÁV Cargo privatizációjának ügyében. Ezt azután közölte a főügyészség szóvivője, hogy az osztrák Format hetilap azt írta: házkutatásokat tartottak a tranzakció ügyében Ausztriában. Az osztrák hatóság szóvivője arról számolt be, hogy önálló vizsgálatot indítottak a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban a magyar hatóságok jogsegélykérelme nyomán. A gyanú szerint egy közvetítő cég bekapcsolásával magyar tisztségviselőket vesztegettek meg.

Összefog Európa és Ázsia

Megerősítették az Európa-Ázsia csúcsértekezlet résztvevői, hogy a jövőben is folytatják, és lehetőség szerint kiterjesztik stratégiai együttműködésüket az egyenlőség, valamint a kölcsönös tisztelet és hasznosság szem előtt tartásával. A 48 ország állam- és kormányfőjének részvételével Brüsszelben rendezett találkozó zárónyilatkozata számos gazdasági és környezetvédelmi jellegű következtetés mellett fontosnak tartja a többi között a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a tengeri kalózkodás elleni nemzetközi harcot.

Odaítélték a fizikai Nobel-díjat


Andre Geim és Konstantin Novoselov Nagy-Britanniában dolgozó tudósoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. Az indoklás szerint a két tudós a kétdimenziós grafénra, vagyis egy speciális, egyetlen atom vastagságú grafitrétegre vonatkozó kísérleteiért érdemelte ki az elismerést.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×