eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Cséfalvay: Az előző kormány a tavalyi büdzsével elzálogosította az ország jövőjét

Az Országgyűlés mai ülésén a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról, közismertebb nevén a zárszámadásról vitáznak a képviselők. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az előző kormány a tavalyi büdzsével elzálogosította az ország jövőjét.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint vizsgálatuk feltárta, hogy a 2009-es költségvetés hiánya, továbbá több kiadás jelentősen meghaladta az előirányzottat, az adóbevételek azonban elmaradtak a várttól, és külön kockázatot jelent az, hogy a lakosság nagy része devizában adósodott el. Kiemelte, hogy a nemzetgazdaság hitelességének megőrzése érdekében kulcsfontosságú a kitűzött hiánycél tartása.

Az Állami Számvevőszék megállapítása szerint az állami vagyon bevételeire és kiadásaira vonatkozó 2009-es költségvetési adatok nem megbízhatóak - fontos hangsúlyozni, hogy ez tehát a tavalyi, a Gyurcsány, illetve a Bajnai-kormányhoz köthető büdzsé minősítése. Domokos László szerint az előző kabinet által készített költségvetés a vezetés gyengeségéről, valamint a jogkövetés és a rend hiányáról tanúskodik és több esetben - például az uniós források felhasználásának ügyében - a hűtlen kezelés gyanúja is megalapozott lehet.

Ékes József, a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság kormánypárti tagjaként azt mondta, hogy testület szerint a negyedik nekifutásra elfogadott 2009-es költségvetés kudarc és hazugság, mert egyetlen szám sem teljesült belőle. A többi bizottság hasonlóan summázta a tavalyi büdzsét. A 2011. évi költségvetést egyébként várhatóan október 29-én nyújtják be, a zárószavazást december 23-ra tervezik.

A plenáris ülés alatt tartott sajtótájékoztatóján a Jobbik képviselője, Pörzse Sándor sérelmezte, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága leszavazta javaslatát, amelynek nyomán a Szent Korona rákerült volna Magyarország hivatalos zászlajára. Novák Előd, a radikális párt másik képviselője pedig bejelentette, hogy egy Superman-jelmezt ajándékoznak az összes olyan parlamenti politikusnak, aki több pozíciót tölt be - például országgyűlési képviselő és polgármester egyszerre -, emlékeztetve őket arra, hogy a Jobbik összeférhetetlenségi javaslatát ismét leszavazta a Novák Előd által a parlament húsdarálójának nevezett alkotmányügyi bizottság.

Szerző: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×